Frissen Zalából

2021.05.04. 17:30

Öt kötet kiadását finanszírozza a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet

Öt teljes egészében magyar, illetve szlovén–magyar kétnyelvű kötet kiadásának költségei­hez nyújt teljes vagy részbeni támogatást a 2021–2022-es évadban a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI). A könyvkiadási programról a minap döntött az arra illetékes kuratórium.

Gyuricza Ferenc

Szomi Kralj Béla (jobbra), a Kontrabant együttes gitárosa Dusan Zeleznikar társaságában egy korábbi fellépésükön

Fotó: ZH Archívum

A magyar nyelvű könyvkiadás az MNMI alapfeladatai közé tartozik, s ezen tevékenységre az elmaradt kulturális, tudományos vagy művészeti programok miatt mind tavaly, mind az idei esztendőben a szokottnál nagyobb összeget tudott elkülöníteni a szlovéniai magyarság kulturális intézménye. Tavaly kilenc pályázatból hat kötet megjelentetését támogatták, az idén március 31-ig beérkezett nyolc igényből öthöz biztosítanak forrást. Az elmúlt esztendőben az MNMI finanszírozta dr. Bence Lajos Egyszer én is című novelláskötetének megjelenését, a dobronaki születésű színész, Cár Jenő Moja zgodba – Az én történetem című önéletrajzi írása magyar nyelvű változatának kiadását, valamint a Kelep Elek meséi című mesekönyv elkészítését, amelynek szerzője és illusztrátora is Ábrahám Klaudia, a Népújság munkatársa volt. Utóbbi kötetbe húsz olyan mese került, amelyek eredetileg a Kelepelő című muravidéki gyermek­lapban jelentek meg. A könyvkiadási kuratórium támogatást nyújtott továbbá dr. Zágorec-­Csuka Judit A Zrínyiek kultu­sza című tanulmánykötetének létrejöttéhez, ez a könyv a pilisvörösvári Muravidék Baráti Kör Egyesület gondozásában jelent meg a közelmúltban. Szintén támogatást kapott Spacapan Geric Misa szlovén nyelvű képregénykötetének magyar fordítása, a kuratórium 250 példány elkészítését finanszírozta. Pályázaton kívül, de ugyancsak támogatta a kuratórium dr. Lendvai Kepe Zoltán A Hetés című hiánypótló monográfiájának meg­jelenését is. A könyv ki­adásáról a közelmúltban számoltunk be.

Szomi Kralj Béla (jobbra), a Kontrabant együttes gitárosa Dusan Zeleznikar társaságában egy korábbi fellépésükön
Fotó: ZH Archívum

A 2021–2022-es évad teljes egészében finanszírozni szándékozott kiadványai között szerepel Szomi Kralj Béla költő-tanár, az ethnozenét játszó Kontrabant együttes vezetőjének Szerelemmosoly című bemutatkozó verseskötete, a képzőművész Herman László ünnepi katalógusa – amely a festő-grafikus hatvanadik születésnapja alkalmából lát majd napvilágot, illetve Cár József A lemenő napnak is van ereje című kötete, utóbbi a szerző három vígjátékának szövegkönyvét tartalmazza majd. Az MNMI támogatja továbbá a Mozaikok Hármasmalom múltjából és jelenéből – Régi fényképek – Múltunk vallomásai címmel tervezett helytörténeti kiadványának megjelentetését. Ez a kötet kétnyelvű lesz, az intézet a magyar nyelvű rész elkészítéséhez nyújt forrást, azzal a megjegyzéssel, hogy a szlovén nyelvű fordítást, valamint a nyomdai költségek egy részét máshonnan kell előteremtenie a pályázatot benyújtó Hármasmalmi Művelődési Egyesületnek. Ugyancsak részben támogatást nyújt az intézet a Zalaegerszegen élő, de a Muravidékhez is szoros szálakkal kötődő Nemes László képzőművészeti albumának megjelentetéséhez, vagyis ez utóbbi kiadása is csak akkor valósul meg, ha sikerül hozzá társfinanszírozót találni. Az MNMI így ebben az évadban 6500 eurót fordít könyvkiadási programjára.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-kotet-ami-atfogo-kepet-ad-hetesrol-5064772/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában