pünkösdkor bemutatta műveit

2021.05.26. 17:30

Nagyapja eszközeivel dolgozik Dancsecs Diána

A mostoha időjárás ellenére többen is kíváncsiak voltak a múlt hét végén a gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban zajló, népi mesterségeket bemutató pünkösdi rendezvényekre.

Arany Horváth Zsuzsa

Dancsecs Diána nem is keresett más hivatást magának, 18 éves kora óta műveli a bőrmegmunkálást

Fotó: © Katona Tibor

Itt találkozhatott az érdeklődő a Zala Megyei Népművészeti Egyesület meghívására érkezett keszthelyi Dancsecs Diána népi iparművész bőrművessel, szakoktatóval, nemezkészítővel, aki a zsűrizett tárgyai kiállítása mellett munkabemutatót is tartott a Panoráma Népművészeti Galériában. (A gébárti kézműves ház tó felőli bővítménye 2019-ben valósult meg a Csoóri Sándor Programnak köszönhetően, tudtuk meg Devecz Zsuzsannától, a zalai népművészeti egyesület munkatársától.) A galériában mesterektől tanulhatnak a népi tárgyalkotás iránt elkötelezettek, s közvetlenül tőlük szerezhetnek be használati, viseleti tárgyakat is, amelyek lépést tartanak a modern világ igényeivel.

Dancsecs Diána nem is keresett más hivatást magának, 18 éves kora óta műveli a bőrmegmunkálást

Ezt láthattuk a nyersbőrökkel körülvett népi iparművész asztalán, ahol éppen színes bőrszíj készült, a hajdani pásztorminták stilizált változatával. Kérdésünkre is hangsúlyozta azt, amit a honlapján is olvashatunk: „Mai világunkban a pásztorművészet tárgyait már nem tudjuk alkalmazni, mai életstílusunkkal, öltözékünkkel nehezen egyeztethető össze. Így nem a tárgyakat, formákat, hanem a pásztorok által használt anyagokat, technikákat próbálom áthozni ma használható kiegészítőkön megjelenítve.”

Diána is Gébárton tanult annak idején, 1997-ben (azóta tagja az egyesületnek) azóta is ebből él, ő maga mutatja be a népművészeti vásárokon a zsűrizett tárgyait: a táskák, különböző tartók, övek a hajdani pásztorművészet fogásainak nyomát, például a szironyozást viselik. Szereti az ostoroknál alkalmazott gömbölyű fonásokat továbbörtökíteni a mai életvitelhez illeszkedő tárgyain. A cserzett, előkészített bőr beszerzése egyre több akadályba ütközik, jelzi, a hazai bőrgyárak hiánya erősen érződik. Marha, borjú-, juh-, és kecskebőrrel dolgozik, olykor sertés is kerül a keze alá. A szőrtelenítés után megkeményedő bőrt áztatással teszi a megmunkálásra alkalmassá, majd festi, ha szükséges. Ottjártunkkor minta alapján előre kilyukasztott bőrcsíkba színes bőrszalagokat fűzött. A hagyományos erdélyi, gyimesi sziú volt hasonlatos ahhoz, ami épp készült. A színekkel is bátran bánik, a fekete, barna és natúr mellett van bordó és piros.

Modern funkciók, pásztormintákkal
Fotó: Katona Tibor
Erdélyi bőrszíj stilizált változata készült a hét végén

Dancsecs Diána úgy lett bőrműves iparművész, hogy a pályaválasztás pillanatában nem is gondolt rá, a nagyapja is bőrökkel foglalkozott. Nem a családi előkép motiválta, jóllehet, ma a nagyapja eszközeit őrzi, sőt használja is.

Közben egy másik szakágat is megtanult, a Hagyományok Háza nemezelő képzésén sajátította el a gyapjú felhasználásának rejtelmeit. A bőr és a nemez ötvözésének megoldása foglalkoztatja. Diána 2015-ben az Élő Népművészet kiállítás bronz oklevelét szerezte meg.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csaladi-punkosd-gebarton-nepszokasok-felelevenitesevel-kiallitassal-vartak-az-erdeklodoket-5243521/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában