Frissen Zalából

2021.04.09. 18:46

Mondj egy verset, amiben van egy szín!

Mondj egy verset, amiben van egy szín! – e címmel hív a magyar költészet napja alkalmából virtuális aktivitásra minden versbarátot az ötletgazda Kvártélyház Szabadtéri Színház, amely a fővárosi Mondj Te is egy verset Kulturális Egyesülettel és a Manna Kulturális Egyesülettel közösen hirdette meg az akciót.

ZH

Legtöbbünknek a felhívás kapcsán talán Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című verse jut eszébe, pedig, mint a szervezők vallják: szinte minden gondolatban, költeményben van legalább egy szín. S azok, akik meghallották a hívó szót, azaz már feltöltötték a kezdeményezés Facebook-oldalára verses felvételüket, igazolják is ezt. Elhangzik egyebek mellett Tóth Gábor Te cifra csillag vagy című alkotása, Nagy László Pirosodik Húsvét című költeménye, Federico García Lorca Alvajáró románc című verse, Simon Mártontól a Szeretnék lenni, de nem című mű, s miközben gazdája Aranyosi Ervin Szürke cica című versét szavalja, a felvételen Torma macska játszik. És van egy Koszoltányi-költemény is, a Hajnali részegség, benne a gyönyörű gondolattal: „Egy csipkefátyol/látszott, amint a távol/homályból/gyémántosan aláfoly/egy messze kéklő,/pazar belépő,/melyet magára ölt egy drága, szép nő/és rajt egy ékkő/behintve fénnyel ezt a néma békét./a halovány ég túlvilági kékét”.

– A koronavírus okozta veszélyhelyzet a költészet napi rendezvényeket és azok szervezőit is új kihívások elé állította – olvasható a kezdeményezés közösségi oldalán. – Ezért virtuális aktivitásra hívunk mindenkit, aki versmondóként vagy közönségként szerelmese a lírának. Nem titkolt célunk, hogy ebben a néha nagyon komor, embert próbáló időszakban az irodalom, a művészet összetartó erejét kihasználva megállót kínáljunk.

A versmondás és -olvasás legyen a mindennapi létünk része, legyen reflex – a magyar költészet ünneplése mellett ez is deklarált célja a kezdeményezésnek. A szavalt mű lehet óda, ballada, haiku, epigramma, sláger és dalszöveg, s szabad a szabadvers is. Lehet másé, lehet a sajátod. Egy a lényeg: magyar nyelven legyen. A feltöltött alkotás lehet vers vagy versfilm. Korhatár nincs. Határidő viszont igen: a videók vasárnap 23:59-ig tölthetők fel a kezdeményezés Facebook-oldalára, az akció azonban folytatódik, a három egyesület hamarosan új ötletekkel áll a versszerető közönség elé. S ha szavalnánk, de nem tudjuk, kitől és mit, segítségképp egyperces kisfilm készült, mely a felvillanó ismerős (költő)arcok révén számos tippet ad.

– Profiktól és amatőröktől egyaránt várunk verseket – mondja Tompagábor Kornél, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója, hozzátéve: az akció előzménye az idén március 15-re készített, két Petőfi-versen alapuló 10 perces kisfilm, ami rövid időn belül több mint másfél ezres megtekintést ért el. Ez is bizonyítja, az emberek értik és igénylik a költészet okozta varázslatot. – Nagyon sok érdekes dolog van a költészetben, ami másban nincsen, vagy csak máshogy van meg. A költészet terápia – folytatja a rendező. – És most pont olyan időket élünk, amikor meg kell állni kicsit. Színházi emberként fontosnak gondolom, hogy a versekkel és az előadóművészettel foglalkozzunk, akár rendhagyó formában is. Az a tapasztalatom, hogy az emberek nem utasítják el a költészetet, sokan írnak és mondanak verseket. Vallom: mindennap el kellene olvasnunk egy Arany János-balladát.

Tompagábor Kornél és Takács Bence a TV2 népszerű reggeli műsorában is mesélt a rendhagyó kezdeményezésről
Fotó: ZH

A beérkezett videókból film készül. A szervezők hangsúlyozzák: mindez nem verseny, itt minden induló nyertes (már csak azért is, mert a Kvártélyház minden feltöltőt, vers­mondót, előadót vendégül lát nyáron a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál egy előadásán), s számos versélménnyel gazdagodhat a néző, a közönség is.

A Kvártélyháznak, teszi hozzá Tompagábor Kornél, ez az első (de nem az utolsó) közös aktivitása a TV2 népszerű műsorvezetőjével, Takács Bencével, aki nem mellékesen MMA ösztöndíjas versmondó, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke és A Mondj Te is egy verset! egyesület és közösség alapítója, aki szintén úgy tapasztalja: a mai rohanó világban egyre nagyobb az igény a költészetre. S mint egy korábbi interjúban mondta: „Nincs olyan, hogy jó vagy rossz versmondás. Versmondás van, ami vagy ott van, vagy nincs ott” – ez pedig komoly megerősítés lehet a felhívásra jelentkezőknek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában