Frissen Zalából

2021.04.17. 07:00

Kisfilmet készítettek Zala Györgyről

Zala György a historizmus egyik, ha nem a legkiemelkedőbb magyar szobrásza volt. Művészetével már minden bizonnyal minden magyar találkozott, ugyanis az ő nevéhez fűződik a Hősök terén található Millenniumi emlékmű, gróf Andrássy Gyula lovas szobra az Országház előtt, valamint az aradi vértanúk emlékműve.

Gyuricza Ferenc

A fenti mondatokkal kezdődik az a rövidfilm, amelyet a Lendvai Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség, a Galéria és Múzeum, valamint a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közösen készített a néhai művész születésének 163. évfordulója tiszteletére.

Ahogy a filmben is elhangzik: máig kevesen tudják, hogy Zala György 1858-ban Mayer György néven Alsólendván született, a muravidéki magyarság ezért kiemelt feladatának tartja a neobarokk emlékműszobrászat legjelentősebb mestere kultuszának ápolását. Születésének évfordulóján, április 16-án emléknappal tisztelegnek munkássága előtt, erre 2021-ben a koronavírus-járvány miatt csak korlátozott módon kerülhetett sor, ezért is született a Zala György nyomában címet kapott kisfilm.

A pénteken bemutatott, az interneten elérhető videóban Pisnjak Attila művészettörténész, a Galéria és Múzeum munkatársa kalauzolja az érdeklődőket a Zala György személyéhez kötődő emlékhelyekre. Bemutatja többek között a szobrász egykori szülőháza helyén található emléktáblát, a művész tiszteletére polgári kezdeményezés nyomán készült domborművet – Béres János alkotását –, a Galéria és Múzeumban kialakított Zala-emlékszobát, amely számos köztéri szobrának kicsinyített mását őrzi, valamint a Bánffy Központ udvarán kiállított plakátokat (ezeken szintén Zala György művei láthatóak).

A millennium szobrászának is nevezett alkotó tiszteletére egy mellszobor is készült Lendván, a Munkácsy-díjas Király Ferenc alkotását 2008-ban helyezték el a Városi Színház- és Hangversenyterem előtt, azon a téren, amely ugyancsak Zala György nevét viseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában