Frissen Zalából

2021.04.24. 07:00

Háromszor és kétszer hímes tojások – a hónap műtárgyai a Thúry Múzeumban

A Thúry György Múzeumban Véséről származó tojások a hónap műtárgyai, melyeket Gyanó Szilvia néprajzkutató- muzeológus mutat be a közgyűjtemény honlapján.

Horváth-Balogh Attila

Vései háromszor hímes tojások a múzeum néprajzi gyűjteményéből Fotó: Thúry Múzeum/Hohl Zoltán

E szerint Magyarországon és a tőle keleti, északi és déli irányban fekvő országokban a viaszolás a húsvéti tojás díszítésének jellemző módja, az alapszín pedig a piros vagy annak valamelyik árnyalata. A Nagykanizsához közeli, Somogy megyei Vésén azonban fekete alapszínű viaszolt tojásokat is készítettek az asszonyok. Ezek festéséhez kovácsszén összeolvadt salakjából, a tüzes vasról kovácsolás közben lehullott vasporból és savanyú káposzta vagy paprika forralt levéből készítettek főzetet.

Vései háromszor hímes tojások a múzeum néprajzi gyűjteményéből
Fotó: Thúry Múzeum/Hohl Zoltán

A tojás kerületén és közepén viasszal mintákat rajzoltak, majd zölddel színezték a leveleket. A zöld tintával megfestett mintákat viasszal „lefedték”. Ezután a tojást meleg piros festékbe mártották, majd ismét viaszréteg, valamint fekete festék következett. A tojást végül puha ronggyal letörölték: a viasz lejött és maradt a fekete alapon a piros, illetve zöld minta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában