Frissen Zalából

2021.04.08. 17:30

Az online térben emlékezett Carl Orff halálának évfordulójára a kanizsai együttes

Carl Orff német zeneszerző és zenepedagógus halálának negyvenedik évfordulójára emlékezett nemrégiben a nevét viselő kanizsai ütőegyüttes. A koronavírus-járvány miatt ezúttal ez csak az online térben történhetett meg.

Benedek Bálint

Az Orff Ütőegyüttes egy 2019. októberi fellépésen. A tagok már nagyon várják, hogy újra találkozhassanak egymással és a közönséggel

Fotó: ZH-Archívum/Szakony

Orff zenepedagógiai módszereit a világ minden országában ismerik és alkalmazzák. Zenéjét pedig előszeretettel játsszák együttesek, zenekarok, kamaracsoportok, nevét számos együttes viseli büszkén a világ minden táján, így Nagykanizsán az Orff Ütőegyüttes is. Az együttes művészeti vezetőjét, Fekete Melinda Zsófiát kérdeztük arról, hogyan, miként emlékeztek a jeles jubileumra.

– Az évforduló alkalmából rövid videót szerettünk volna közzétenni az interneten, ami sajnos a vírus miatt nem készülhetett el – fogalmazott. – A videón azóta újra gőz­erővel dolgozunk, remélem, mihamarabb látható lesz a hivatalos Facebook-oldalunkon és egy népszerű videómegosztó portálon. A vírushelyzet és a korlátozások az ütőegyüttes életébe is nehézségeket hoztak. Először csak a koncertjeinket nem tarthattuk meg, most már a próbáinkat sem.

Az Orff Ütőegyüttes egy 2019. októberi fellépésen. A tagok már nagyon várják, hogy újra találkozhassanak egymással és a közönséggel
Fotó: ZH-Archívum/Szakony

Fekete Melinda Zsófia a nehézségek ellenére örül annak, hogy a fiatalok könnyedén alkalmazkodtak a kialakult helyzethez. Mint mondta: szerencsére a gyerekek ügyesen kezelik a számítógépet, így online folytatták a munkát. Lelkesen dolgoznak, hanganyagokat és videó­kat küldenek egyéni gyakorlásukról, de természetesen mindannyian várják, hogy javuljon a helyzet és újra tudjanak találkozni a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban.

– A rengeteg megpróbáltatás mellett nagy megtiszteltetés ért bennünket a tanévben – folytatta Fekete Melinda Zsófia. – A MOL Alapítvány Tehetségkutató Program művészet-tudomány kategóriájában támogatást nyertünk eszközparkunk fejlesztésére. Az összeget új verők vásárlására és hangszereink felhangolására használtuk, ami rendkívül időszerű volt, ezért különösen sokat jelentett az alapítvány segítsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában