Frissen Zalából

2021.04.19. 17:30

A Brit Királyi Postától érkezett a felkérés: különleges bélyeget készíthetett Sinkó Szabina

Hivatalosan a minap került forgalomba a Royal Mail, azaz a Brit Királyi Posta azon hatrészes bélyegsorozata, amelyhez az egyik illusztrációt Sinkó Szabina muravidéki magyar képzőművész, a lendvai Pupilla Bábszínház vezetője készítette.

Gyuricza Ferenc

Sinkó Szabina egy korábbi kiállításának megnyitóján. A lendvai képzőművész örült a rendhagyó felkérésnek Fotók: ZH-archívum

A sorozatot angol írók már klasszikussá vált tudományos-­fantasztikus regényének tiszteletére jelentette meg a több mint ötszáz éve alapított s így a világ legrégebbi postájának számító Royal Mail. A hat bélyeg mindegyikének tervezésére más-más kortárs képzőművészt kértek fel, Sinkó Szabinának Mary Shelley 1818-ban kiadott közismert története, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz című regény jutott.

Sinkó Szabina egy korábbi kiállításának megnyitóján. A lendvai képzőművész örült a rendhagyó felkérésnek Fotók: ZH-archívum

Sinkó Szabina Fran­kens­tein­je az eddigi ábrázolásokkal szemben nem egy visszataszítóan rémséges figura, hanem a Shelley által megalkotott eredeti karakternek megfelelően magányos, esendő, de csodálatos lelkivilágú ember. A muravidéki képzőművész nem grafikai eljárással dolgozta ki terveit, hanem korábbi munkái folytatásaként ezúttal is festményt készített, amelyben a rá jellemző stílusjegyek – a lágy és határozott kontúrokkal való játék, a színgazdagság – is visszaköszönnek.

A festményből készített bélyeg. A lágy és határozott kontúrokkal való játék visszaköszön

A sorozat további darabjai H. G. Wells Az időgép; Aldous Huxley Szép új világ; John Wyndham A triffidek napja; Arthur C. Clarke A gyermekkor vége; valamint Doris Lessing Shikasta című művéhez készültek brit grafikusok vagy képzőművészek által.

Az egyes alkotások forgalmi bélyegek lesznek, vagy­is postai küldeményekre ragaszt­va bérmentesítésre használják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában