Gondolatok, értékek festője

2021.03.13. 20:00

Bognár Tibor amatőr alkotó több munkája is szülőfaluját díszíti

Néhány hete Bognár Tibor hűséges olvasónk, egyik játékunk nyertese, aki nem mellesleg Egeraracsán élő amatőr festő és szobrász, kereste meg szerkesztőségünket. Eleget téve a kedves invitálásnak, megismerkedtünk az egyedül élő nyugdíjassal.

Mozsár Eszter

Bognár Tibor amatőr festő és fafaragó szívesen mesél, nem csak az alkotások születéséről

Fotó: Pezzetta

Rendezett porta és családi ház várt minket a háromszáz fős kis zalai faluban. A házigazda a kerti munkákat fejezte be éppen. Mindig van tennivaló a ház körül, mondta nevetve. Szabadidejében, amikor a legkedvezőbbek a fényviszonyok, akkor veszi elő a vásznat és az ecsetet. Nem művésznek született, ám a dolgos évek zárultával kellett egy olyan elfoglaltság, ami életben tartja. Nem titkolja, a festés és faragás mentálisan nehéz időszakon segítette keresztül.

Bognár Tibor amatőr festő és fafaragó szívesen mesél, nem csak az alkotások születéséről
Fotó: Pezzetta
A legutolsó festményt a téli táj ihlette, még keretezésre vár

– 1955-ben születtem, egész életemben itt éltem, nagyon szeretem a falut. 1973-ban kaptam meg kőműves szakmunkás bizonyítványomat Keszthelyen, a 308. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben. Utána a Zala Megyei Építőipari Vállalatnál kőművesként dolgoztam egy brigádban, aztán következett a katonaság, ahol ugyancsak számítottak a szakértelmemre – emlékszik vissza Bognár Tibor. – A leszerelés után újra a régi brigádhoz kerültem. Büszke vagyok, hogy a megye számtalan épülete viseli a kezem nyomát. 1980-ban miniszteri dicséretet, kitüntető jelvényt kaptam a kiváló munkáért. Örülök, hogy a falumban közösségi tevékenységet is elláthattam, 1980–83 közt a helyi sportkör elnöke voltam. Bár már nyugdíjas vagyok, ahol tudok, segítek a helybelieknek.

A házigazda nemrég befejezett téli képét mutatja, ami már csak keretezésre vár. Szereti a természetet, az épületábrázolás pedig az évtizedes kőművesmunkáknak köszönhetően élethű. Mindent megfigyel, emlékezetébe raktároz, a vászonra már a saját színvilága, elképzelése kerül. Benyitunk a nyári konyha szomszédságában található emlékszobába, ahol saját alkotásaiból házi tárlatot rendezett be. Gondolatok, elképzelések, értékek – áll az egyik feliraton, ez adja munkássága esszenciáját. Megihlette többek között Munkácsy Mihály Lila ruhás nő című festménye és Sissi királyné is. Az erdélyi Gyilkos-tavat megidéző képén egy visszanéző alak talán a múltat és az eddig megtett életutat szemléli ábrándosan. Az amatőr festő gerincbetegsége miatt hagyta abba a kemény fizikai munkát. A pécsi klinikán a műtét után töltött időt a szobából kitekintő zsánerkép dokumentálja. A diófaszobrok a népi faragást idéző motívumokkal a gyengédséget, érzelmeket szemléltetik: az egyiken kenyeret eszik egy kislány, a másikon egy sivatagban vizet cipelő édesanya gyermeke kezét fogja.

A visszatekintő alak allegorikus jelentéssel bír
Faragással is szívesen foglalkozik

– Magyarországon sok helyen megfordultam, a számomra emlékezetes helyeket megfestettem. Mindig arra törekedtem, hogy a szépet, a jót lássam meg a világban. Egyedül élek, ezért talán a megszokottnál beszédesebb vagyok, amikor társaságba kerülök. Sokat láttam és tapasztaltam a világban, ezt nehéz magamban tartani. A festészet és szobrászat számomra fontos kifejező tevékenység, nagy örömet ad – mondja a nyugdíjas kőműves.

Bognár Tibor részt vett több csoportos kiállításon, 2009-ben és 2011-ben az „Amator Artium” Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat zalai seregszemléjére küldött alkotást, s volt önálló tárlata Egeraracsán is. Szülőfalujában a közösségi házban több festménye, az épület előtt pedig az általa faragott Szent István-szobor látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában