album

2021.01.08. 13:00

Zalai templomok barokk freskói – Dr. Kostyál László hat tanulmányát is tartalmazza a képzőművészeti kötet

Az év végén jelent meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem gondozásában, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Barokk freskófestészet Magyarországon című album II. kötete, tájékoztatta lapunkat a Göcseji Múzeum.

ZH

A kötet címlapja

Fotó: múzeum

A Barokk freskófestészet Magyarországon című album I. kötete korábban már megjelent, ami Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye barokk freskóit vette górcső alá, a most napvilágot látott folytatás négy megyébe viszi el az olvasót: Baranya, Tolna, Somogy és Zala kerül a látókörbe. Külön érdekesség, hogy Zala megye oly gazdag e témában, hogy a kötet 60 százalékát a zalai településeken fellelhető freskók sora teszi ki. (Bezeréd, Csatár, Csesztreg, Galambok, Gelse, Kerkakutas, Keszthely, Lenti, Milejszeg, Nagykanizsa-Miklósfa, Nagylengyel, Nova, Ormándlak, Páka, Pölöske, Pusztamagyaród, Söjtör, Szécsisziget, Szentgyörgyvölgy, Tornyiszentmiklós, Türje, Vállus, Várvölgy-Felsőzsid, Zalaapáti, Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Csácsbozsok, Zalakomár-Kiskomárom, Zalaszentgrót templomaiban találhatók.)

A kötet címlapja
Fotó: múzeum

A több mint 560 oldalas kötetben 15 szerző írásai olvashatók, köztük dr. Kostyál László művészettörté­nészé, a Göcseji Múzeum igazgatójáé is. (Kostyál Lászlónak összesen hat írása szerepel a képzőművészeti albumban.)

A topografikus rendszerben sorakozó leírások tájékoztatnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről, megrendelőjéről, ismertetik a freskó vagy freskóegyüttes keletkezéstörténetét, állapotát, a restaurálásra vonatkozó adatokat és megfigyeléseket. Leírják a befoglaló építészeti teret, a freskóképeket őrző látszatarchitektúrát, díszítőfestést és kereteket, bemutatják a képmezőket.

Az albumot gazdag kép­anyag, illusztráció gazdagítja. A kötet a Göcseji Múzeum könyvtárában megtekinthető, és beszerezhető az ország számos könyvesboltjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában