Az intézmények vezetői szükség szülte kreatív ötletekről számoltak be

2021.01.05. 11:30

Hogyan vészelte át 2020-at a zalai kulturális és művészeti szféra?

Az egész gazdaságot, az egész társadalmat megrázta, megviselte a 2020-ban kezdődött világjárvány, és az emiatt életbe lépett korlátozó intézkedések sora, de talán legjobban a kultúra és a művészet intézményei sínylették meg a nézők, befogadók, kultúrafogyasztók hiányát. A zalaegerszegi intézményvezetőket kérdeztük a túlélési stratégiáikról.

Arany Horváth Zsuzsa

Hevesi Sándor Színház ifjúsági darabjának, a Félőlény című, csak főpróbáig jutó színművének az egyik jelenete. Fotó: ZH/Archív

Hevesi Sándor Színház

A Hevesi Sándor Színház társulata például már három teljesen kész darabbal várja a jobb időket, hiszen, bár az előadások elmaradtak, a próbafolyamatok tovább zajlottak, igaz, a megfelelő óvintézkedések mellett. (A Kőszívű ember fiai, a Félőlény, valamint a Legyetek jók, ha tudtok mondhatni „dobozban” várakozik, a Sose halunk meg című zenés játékot és a Kölcsönlakás című vígjátékot még sikerült bemutatni októberben.)

– A tavaszi korlátozások alatt a védekezésben segített a kollektívánk, maszkokat varrtunk és arcpajzsokat szereltek össze a kollégáink, őszre pedig folytattuk közönségszervező munkánkat – tájékoztat Nagy Ferenc, a színház szervezési osztályának a vezetője, hozzátéve, a bérlettel rendelkező törzsközönség javát sikerült megtartani, sőt, sokan azzal segítették a teátrumot, hogy teljes áron vásároltak, annak ellenére, hogy a színház a rendkívüli helyzetre való tekintettel kedvezményes bérleteket és jegyeket is kínált. – Nagyon hálásak vagyunk a nézőinknek és a támogatóinknak egyaránt, nem hagytak cserben bennünket, együtt várhatjuk, hogy a járvány enyhültével visszatérjen a régi kerékvágásba a munkánk, amellyel a közönségünket szolgáljuk. A szponzoraink hagyományosan egy-egy általuk választott előadást támogatnak, ezt a gesztust a 2020/2021-es évadra végig garantálják, ami nagy szó, hiszen a gazdaság szereplői sincsenek könnyű helyzetben.

Hevesi Sándor Színház ifjúsági darabjának, a Félőlény című, csak főpróbáig jutó színművének az egyik jelenete. Fotó: ZH/Archív

Akadt más kellemetlen tényező is: a Békés Pál regényéből készült Félőlény című Farkas Ignác rendezte ifjúsági darab a Lázár Ervin Program keretében jöhetett létre, ám a központi program időközben halasztódik.

– Ősszel először harmadházzal üzemelhettünk a távolságtartás biztosítása miatt, aztán ez a lehetőség is megszűnt november második hetétől – folytatja a nehéz időszakról szóló beszámolót Nagy Ferenc. – A teljes zárlat nem jelentette azt, hogy megáll a munka, a próbák folytak tovább, elkészült egy újabb darab, a Legyetek jók, ha tudtok. Reményeink szerint január közepén elindul az Elnémult harangok című színmű próbafolyamata, valamint nekikezd a társulat a Cigánykeréknek is. Mindez azt jelenti, hogy februárra majdnem az összes előadás rajtra kész, amit ebben az évadban tervezett a színház vezetése. Az igazgató, dr. Besenczi Árpád a társulattal és a fenntartóval való folyamatos egyeztetés révén úgy készül, ha kell, a következő évadot korábban, már augusztusban elkezdjük, hogy minden előadást minden nézőnk láthasson. Addig is, kérjük a kitartást, és köszönjük az irántunk való elkötelezettséget. A színház varázsa az élő találkozás, a színművészet a megismételhetetlen pillanat művészete, erre várunk mindannyian.

A színművészek ezalatt is igyekeztek más feladataiknak eleget tenni, sőt, a megyei kórház dolgozóinak udvari koncertet is adtak tavasszal.

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár (DFMVK) igazgatója, Kiss Gábor azt mondja, 2020-at úgy kezdtük, hogy hallottuk, egy távoli országban, tőlünk több ezer kilométerre járvány ütötte fel a fejét, majd márciusban nálunk is drasztikus intézkedéseket követelt a koronavírus gyors terjedése.

Kiss Gábor

– Onnantól nem lehetett belépni a könyvtárakba se, mi pedig kidolgoztuk az otthoni munkavégzés feltételeit – magyarázza az igazgató.

– Munkatársaink 60 százaléka home office módban dolgozott, a többiek pedig egymást váltva végezték azokat a feladatokat, amikre kevés idő jut normális időkben. Ez az állománykorszerűsítést, a digitalizálást, az elektronikus szolgáltatás fejlesztését jelentette.

A közművelődési szférában dolgozóknak mindeközben azzal is meg kellett küzdeniük, hogy megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, a Munka törvénykönyve hatálya alá kerültek. A megyei és városi könyvtár esetében ez létszámcsökkenéssel is járt, a hat távozót mostanában sikerült új dolgozókkal pótolni. A védekezési források bővítése 17 millió forintos elvonást eredményezett a könyvtári költségvetésből.

– A lelkesedés és a kreativitás még így sem lankadhatott, ezért hangos könyvet is készítettünk, mi magunk olvastuk fel a Kis herceget, ami elérhető a honlapunkon, s pályázati munkával gőzerővel készültünk a minősített könyvtár cím elnyerésére, ami ötéves előkészületet igényelt, örömünkre a lenti városi könyvtárral együtt sikerült is elnyernünk a megtisztelő címet.

Júniusban örültek az újranyitásnak, létrehozták a „Könyvtár a küszöbön” megoldást, így az elektronikus kapcsolattartás révén előre kiválasztott könyvekhez ismét hozzájuthattak az olvasók, megoldották a könyvkarantént, plexifalakat építettek a bejárathoz, fertőtlenítettek, amikor csak kellett, valamint üzemeltették a strandkönyvtárat az aquaparkban.

Az ősz kihívásokat tartogatott, az Országos Könyvtári Napok programsorozat tervezete elkészült, de a megvalósítása javarészt elmaradt. Két őszi konferencia szervezője is volt közben a DFMVK (Trianon és a 47-es honvéd zászlóalj története), a jó hírek közé pedig felcsatlakozott a „Családbarát munkahely” cím elnyerése. Pályázati lehetőséggel élve indították el az „Ültess fát, olvass alatta” mozgalmat, kihasználva a könyvtár épülete és a piactér közti zöld sávot. A hozzá tartozó környezettudatosságra sarkalló előadásokat azonban már csak az online térben lehetett megtartani.

– Mi 246 kistelepülés szolgáltatói vagyunk, ezt a munkát is érintik a korlátozások, szerencsére a technikai fejlesztésnek kedvezett az őszi időszak. Korszerűsödött az internetszolgáltatásunk, a távoli hozzáférést segítő eszközökkel gazdagodtunk – sorolja Kiss Gábor. – A tudományos munka sem állt le, hat kötet megjelenését segítette a könyvtár, s a módszertani füzeteink is napvilágot láttak, szépirodalmi portálunk, a Deákkert igazán aktív a szerkesztők (Tóth Imre, Kocsis Tamás, Balatoni László) jóvoltából.

A hazai könyvtári univerzum új híre: miniszteri rendelettel 3 regionális egységbe szervezik a közgyűjteményeket, Zala megye győri központot kap. A megyei könyvtárak eddig is szoros szakmai kapcsolatban álltak, tette hozzá a hírhez Kiss Gábor.

Keresztury Dezső Művelődési Központ

– Rengeteg tervvel, elképzeléssel fogtunk neki a 2020-as évnek – mondja elöljáróban Flaisz Gergő, a Keresztury Dezső Művelődési Központ igazgatója.

Flaisz Gergő

– A városi önkormányzat bizalmat szavazott, így megkaptuk a fesztiválszervezési feladatokat, de sajnos már a március 15-i ünnepségekre sem kerülhetett sor. Sőt, gyors ütemben kellett átszervezni a lekötött programjainkat őszi dátumokra. Közben a városvezetés maszkcsomagolási felkérésének is eleget tettünk. A korlátozás idejét a leltározással, a raktárban lévő értékeink áttekintésével hasznosítottuk, a művésztelepi kollekcióból nagy sikerű online tárlatot készítettünk. A novemberben újfent életbe lépett elzárkózás alatt a háttérben folyó, de fontos munkát végeztünk, aminek látványos az eredménye, hiszen számos pályázatot nyertünk. Főleg a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain szerepeltünk jól, ezért folytatódhat az épület felújítási folyamata, ami a kamaratermet és a főbejáratot is érinti. Új kamerarendszert is szerelhetünk.

A már megvalósult felújítások örömteli hozadéka a VMK előtti tér, amely barátságos térképzésével új közösségi találkahelye lehet Zalaegerszegnek. Itt zajlott le nyáron a családi nap, valamint Takáts Eszter és barátai hangulatos szabadtéri koncertje, ami folytatásért kiált.

– Ami pedig a további tartalmat illeti, húsz lekötött koncert van a tarsolyunkban, filmklub, pünkösdi ünnepi program és táboroztatás is lesz a kínálatunkban. Készen van már a 2021-es tervünk is, alig várjuk, hogy nyithassunk és újra gazdag kulturális élményhez juttathassuk a közönséget. Sajnos, érzékelhető az emberekben a félelem, remélem, ez mihamarabb a múlté lesz.

Városi Hangverseny és Kiállítóterem

A Városi Hangverseny és Kiállítóterem is nagy lendülettel kezdett a 2020-as év programjainak megtervezéséhez, újdonságokkal teli élmények kínálatára készültek. Az újévi koncert még két telt házat hozott, az ifjúsági hangversenyek is nagy sikerrel zajlottak a Liszt-életmű jegyében, január 22-én magyar kultúra napi gálaműsort adott a ház, a képzőművészeti tárlatok mellett a jazz szerda is elkezdődött.

– A zalaegerszegi származású Sebestyén Patrik és zenekara márciusi koncertje délelőttjén már nagyon izgultunk, ha egy nappal később lett volna, nem tudtuk volna megtartani – idézi a tavaszi izgalmakat Tóth László zongoraművész, a hangversenyterem intézményvezetője. – Szemereki Teréz kiállítását megnyitottuk, majd másnap be kellett zárnunk a házat. Optimistán álltunk hozzá, reméltük, hogy a teljes elzárkózás rövid ideig tart. Mivel nyáron csak rövid ideig haladtak a megszokott kerékvágásban a dolgok, elindítottuk a Visszavárunk sorozatot, ennek keretében teherautón vittük házhoz a zenét a város különböző pontjaira. A térzene program új köntösben jelentkezett, a Dísz téri alkalmak sokakat vonzottak.

Tóth László

Ősszel elindították az elmaradt koncertek pótlását, de érződött a félelem, hiszen a jegyet váltó közönségnek csak a kétharmada érkezett meg, mondta a művész, hozzátéve, a programok átszervezése gyorsan lezajlott.

– Aztán az október 23-i ünnepi Beethoven hangverseny ismét elmaradt – folytatta Tóth László. – Az Egerszegi Páholy fél házzal ment le, a herendi porcelánt bemutató tárlat óvintézkedések mellett nyílt meg, de látogatni csak két napig lehetett. Ez utóbbi szerencsére nem utazott tovább, reméljük, hogy ha a korlátozások enyhülhetnek, minél többen láthatják. A kultúra egyébként az online térbe költözött, de ez a megoldás semmiképp sem pótolja az élő élményt.

A hangversenyterem a komolyzenét népszerűsítő, a Zenéről pár percben címet viselő ismeretterjesztő sorozatba kezdett, amely segítséget nyújt a zene értő hallgatásához, magyarázatokkal, filmekkel, ezt is folytatják, amint lehet. Adventi és karácsonyi zenés üzenetekkel kedveskedtek decemberben. Ezzel olyasmit hoztak létre, ami talán akkor is érdekes, értékes lehet, ha elmúlik a járvány.

– Közben azért sok minden történt, zajlott a felújítás: a belső terek, a parketta, a világítástechnika, a vizesblokk mellett az orgona is megújult. Nem beszélve arról, hogy 20 millió forintot érő új hangversenyzongorát kapott a terem, amit már csak fel kellene avatni, persze közönség előtt – zárta szavait Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában