új lemezén a Kaláka Zenekar tagjai is muzsikálnak

2021.01.10. 07:00

A zalai népzenész, Laposa Julcsi az idén is tele van ötletekkel

Harminc esztendő már jelentős mérföldkőnek számít egy ember életében, különösen, ha ennek az időtartamnak felét hivatásának szenteli az illető. Laposa Julcsival nemrég készítettünk interjút a közelmúltban megjelent magyar–szlovén, muravidéki kisiskolásoknak szóló énekeskönyvéről, ezúttal amolyan összegzést olvashatnak.

Mozsár Eszter

Laposa Julcsi sokra becsült hangszere a hegedű. Számtalan népzenei koncertet és lemezt tudhat maga mögött a fiatal előadóművész

Fotó: ZH-Archívum

A Junior Prima díjas előadóművészt egy hónappal ezelőtt Felvidéken, Bodrogközben értem utol, a napokban Budapesten tartózkodott. Tekenyére, Zalába ugyancsak sokszor hazajár. Rá jellemző módon mindig úton van, ehhez gyermekkora óta hozzászokott. Hétévesen kezdte zenei tanulmányait, a furulyát egy év után klasszikus hegedűre váltotta, tanára Pék Matild volt. 2007-ben a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskolában folytatta tovább népzenei tanulmányait Horváth Attilánál. Tizenhat éves kora óta hazai és nemzetközi fellépések hosszú sora következik. Négy diplomával rendelkezik, eddig 14 népzenei lemezen működött közre, 16 zenei díjat nyert. Legbüszkébb a 2017-ben népművészet és közművelődés kategóriában odaítélt Junior Prima díjra, a saját ötlet alapján született NÉPI hang-színek dalos népművészeti foglalkoztató kiadványsorozatra, aminek következő, negyedik részét 2021 húsvétjára szeretné megjelentetni.

Laposa Julcsi sokra becsült hangszere a hegedű. Számtalan népzenei koncertet és lemezt tudhat maga mögött a fiatal előadóművész Fotó: ZH-Archívum

– Úgy érzem, nagyon gyorsan repül az idő, még így is, hogy a pandémia miatt az otthonunkban kényszerültünk – mondta a telefonba a zenei mediátorként közismert népzenész. – Nagyon elégedett vagyok, hogy ennyi mindent felmutathatok harmincéves koromra. Számomra mindig fontos volt a közösségek támogatása. Nem azért tanultam annyi évet, hogy csak magamnak zenéljek, a díjakról a port törölgessem. Az ember érzi, hogy ha valamire hivatott, akkor azt mindenáron követni kell. Másoknak adni, segíteni, ez a mottóm. A zene erejével mindent ki tudok fejezni. Célom, hogy a jövőben továbbra is ezt az utat járjam. Mindig nemzetközi népzenésznek tartottam magam, a nagymamám szerint amolyan „utazó nagykövet” vagyok. Érdekel más nemzetek kultúrája, népzenéje, de talán még fontosabb, hogy a magyar népzenei kincset elvigyem a környező országokba, a nagyvilágba. 2021 második felére már több felkérést kaptam, remélem, hogy minél előbb nyitnak a határok. Szívesen hallanának engem és zenekaromat Bécsben, Ljubjlanában, Zágrábban, Goriziában, Brüsszelben. Úgy látom, hogy az első félévre az aprólékos tervezés lesz jellemző, a kulturális szektorban különösen nehéz mindig új rendezvényidőpontokat kitűzni. Remélem, hogy a tavaszi, nyári kültéri programok megvalósulhatnak. Mire vagyok a legbüszkébb? Arra, hogy az egyetemista koromban megálmodott kiadványok megvalósulhattak. A füzetek célja a magyar népi kultúra átadása játékosan. Nemcsak a népzenére fókuszálok, hanem a népviseletet, a népszokásokat, a gyermekjátékokat mutatom be. A dalok, a színek és a játékok egysége fedezhető fel, lebontva minden évszakra.

– Mennyiben más, különleges a legújabb, készülődő NÉPI hang-színek?

– Jól állunk a tartalommal, hamarosan elkészül a megszokott, szép kivitelezésű grafika Füle Viktóriától. Februárban stúdióba vonulunk a zenekarommal. A sorozatomat úgy szeretném megkoronázni, hogy a gyerekek mellett az ötvenéves Kaláka lesz hallható a CD-n, velük már aktívan próbálok. Megtisztelő, hogy elfogadták a felkérést, annyira szerethetők, alázatosak, egész lényük olyan mesebeli, mint a színpadon. Számukra nagyon izgalmas, hogy a megzenésített versek világából most a népzenébe csöppentek. A helyzetre való tekintettel csak néhány pacsai diák és Liszt-iskolás énekelhet a lemezen. Reméljük, hogy tavasztól sikerül bemutatókoncerteket szervezni. Itt köszönöm meg a zalaegerszegi önkormányzat és Velkey Péter támogatását, az ő segítségükkel valósul meg a lemez. Mindegyik füzet különleges valamiért, a mostani gazdagabb lesz a két évszak, a tavaszi és nyári ünnepkörök miatt, s lesz benne egy meglepetés játék. Ezenkívül szeretném folytatni a legutóbb kiadott magyar–szlovén énekeskönyvet. Szerencsére a következő hónapokban bőven ad elfoglaltságot az, hogy tolmács segítségével online énekórákat adok az érdeklődőknek.

Laposa Julcsi végül elmondta, sokan hatottak eddigi munkásságára, ösztönözték, ám nem követett senkit sem, mindig a maga útját járta. Így lett saját hangja, védjegye és hivatása, amivel azért elnyerte például Sebestyén Márta, ifj. Horváth Károly, Rúzsa Magdolna és a Kaláka barátságát, szakmai támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában