Legyetek jók, ha tudtok – elkészült az új színdarab

2020.12.16. 11:30

Már három előadás kész, a negyediket kezdték a Hevesi-színházban

A Hevesi Sándor Színházban a Kőszívű ember fiai, a Félőlény és most már a Legyetek jók, ha tudtok című előadás várja készen a jobb időket.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünkön a gyerekek körében Besenczi Árpád igazgató mint Fülöp atya. És a színházban hétfőn megtartották az első olvasópróbáját a Volt egy seregünk című színműnek, amely a magyar hadsereg doni katasztrófáját idézi fel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A társulat elkészült a zenés játékkal, amely a XVI. századi Rómába vezet, ahol Fülöp atya a gyermekek megsegítésére teszi fel az életét. A darabot Moravetz Levente vendégrendező állította színpadra, az előadásban 15 zalai kisgyerek szerepel ötévestől 12 évesig. (A darab főszerepét Besenczi Árpád alakítja, partnerei: Helvaci Ersan David, Urházy Gábor László, Kováts Dóra, Bellus Attila, Szakály Aurél, Baj László, Magyar Cecília, D. Varga Ádám, Kovács Martin.)

Alighogy túl volt a társulat a nézők nélküli házi főpróbán, máris nekikezdett egy újabb munkának.

Képünkön a gyerekek körében Besenczi Árpád igazgató mint Fülöp atya. És a színházban hétfőn megtartották az első olvasópróbáját a Volt egy seregünk című színműnek, amely a magyar hadsereg doni katasztrófáját idézi fel Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Színházunk a Moravetz Produkcióval közösen pályázati forrást nyert egy egyelőre tulajdonképpen még meg nem határozható műfajú előadásra, amelyet maga Moravetz Levente írt Nemeskürty István requiem egy hadseregért című könyve alapján – mondta dr. Besenczi Árpád igazgató, aki szerepet is vállalt a produkcióban, aminek a bemutatóját eredetileg januárra tervezték volna, és ennek megvan a nyomós oka. – A Volt egy seregünk című oratorikus mű a második világháború számunkra nagyon fájdalmas eseményét, a második magyar hadsereg doni katasztrófáját dolgozza fel – folytatta a direktor.

Mivel a Donnál a magyarok által 1942 nyarán elfoglalt és védett hídfőállásokat érintő áttörés 1943. január 12-én következett, erre az évfordulóra tervezték az előadás premierjét, méghozzá az alkotói elképzelés szerint szabadtéren, sátorban, hogy a nézők minél jobban át tudják élni az egykori magyar katonák helyzetét, szenvedéseit.

– Zalában különösen aktuális és érvényes lenne ez a mű, hiszen tudjuk, hogy a zalai egységeket az elsők között küldték ki az orosz, keleti frontra, s a mindvégig kitartva, szinte utolsóként jöttek haza, némelyek szétszóratva, mások együtt maradva – emlékeztetett Besenczi Árpád a zalai zászlóaljak megpróbáltatásaira, hozzátéve, a város vezetésével egyetértésben kezdtek hozzá a megvalósításhoz.

A darab előkészítő vázlatában olvashatjuk, hogy mivel az akkori híradások nem számoltak be teljes mélységében a katasztrófába torkollott hadi eseményről, a gyász sem követezhetett be sokáig a maga méltóságában. Jóllehet, azóta számos módon igyekezett megadni az utókor a tiszteletet a hajdani mártíroknak, kötetek, könyvek, dokumentumkiadványok, naplók filmek idézték a történteket, a színházművészek szeretnék meghonosítani a folyamatos, akár évenként ismétlődő megemlékezést, aminek az alapja ez a darab lehetne.

– A Szigeti veszedelem történetét és az egri várostrom történetét évente előadják Szigetváron és Egerben, ennek a mintájára lehetne minden esztendőben e módon emlékeztetni a Donnál harcolókra – tette hozzá a zalaegerszegi színház vezetője.

A Volt egy seregünk című oratorikus mű olvasópróbái. Középen az író-rendező, Moravetz Levente, balján Bozó László zeneszerző, jobb szélen Sasvári Sándor Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A darabban a katonák sorsának megidézése mellett szerelmi szál is fonódik a történetbe, de a felolvasó színházi megoldások is jelen vannak. A mű zeneszerzője Bozó László, koreográfusa Halmi Zoltán, utóbbi jegyzi a Zrínyi 1566 musical táncbetéteit is. A Volt egy seregünk című előadásban szintén szerepel Sasvári Sándor énekes-színművész. Az ősbemutatót szeretnék februárban megtartani. Az olvasópróba hétfőn kezdődött.

– A minisztérium arra kért bennünket, hogy ütemezzük át az évad műsortervét, hiszen a járvány miatt torlódás várható, ha kora tavasszal újra fogadhatjuk a nézőinket – tájékoztatott végül a direktor. – Ezért az ebben az évadban tervezett Vuk és a Becsvölgye című előadásokat átütemeztük a következő teljes évadra. Nem szeretnénk megválni tőlük, csupán csak csúszik a színpadra kerülésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában