Csendes nyugalom és jó társaság

2020.11.24. 17:30

Minősített könyvtár címet kapott a szakminisztériumtól a lenti városi bibliotéka

A közművelődési intézményben zajló szakmai munka elismeréseként nyerte el a minősített könyvtár címet a Városi Könyvtár Lenti, ahol minden korosztály tagjait várják a könyvtárosok olvasnivalóval, programokkal, információval.

Korosa Titanilla

A városi könyvtár csapata (b-j): Cseke Márk, Szép Zita, Nyilas Istvánné, Mezei Ilona, Horváth Ágnes, Bagladi Mónika, Czigány Judit, Lapath Gabriella, Baksa Melinda

Fotó: ZH

– Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2011 óta hirdet pályázatot a minőségfejlesztés, minőségirányítás módszereinek alkalmazásában kiemelkedő teljesítményt nyújtó könyvtáraknak – kezdte Lapath Gabriella, a lenti városi könyvtár vezetője. – A minősített könyvtár cím használatára 5 évig jogosult intézményünk. Úgy gondolom, a díj sokéves szakmai munkánk elismerése, ami a látogatóinktól érkező pozitív visszajelzések mellett kiemelkedően fontos számunkra. Célunk a cím elnyerésén túl az volt, hogy minden munkatársunk azonosuljon a minőségalapú szemlélettel, ezeket elfogadva és alkalmazva járuljon hozzá a könyvtári szolgáltatások színvonalának emeléséhez.

A városi könyvtár csapata (b-j): Cseke Márk, Szép Zita, Nyilas Istvánné, Mezei Ilona, Horváth Ágnes,
Bagladi Mónika, Czigány Judit, Lapath Gabriella, Baksa Melinda
Fotó: ZH

Továbbá el kellett végezni a könyvtár minőségfejlesztési szempontok szerinti önértékelését. Megvizsgálták a szolgáltatásokat, a használói igényeket, elvárásokat és azt, hogy ezeket hogyan tudják beépíteni a működésükbe. Mindezek összegzéseként készült el a pályázati anyag. Ennek beadása után egy kéttagú bírálóbizottság helyszíni látogatáson, összetett kritériumrendszer alapján értékelte az intézményt. A minősített könyvtár cím adományozásáról a kultúráért felelős államtitkár döntött.

– A díj elnyerése megerősítése annak, hogy jól végezzük a munkánkat, továbbra is célunk a minőségi működés fenntartása, a folyamatos fejlődés és alkalmazkodás a változó igényekhez.

A könyvtár Lentiben olyan hely, ahova nemcsak a magas színvonalú szolgáltatások igénybevétele miatt megy be az ember, hanem akkor is, ha társaságra vágyik. A könyvtárosok, miközben végzik mindennapi feladataikat, nagy odafigyeléssel fordulnak a látogatók felé, ha kell, segítenek, vagy hagyják a vendéget csendes nyugalmába burkolózni.

– Fontosnak tartjuk, hogy már egészen kicsi kortól lehetőséget adjunk a könyvekkel, könyvtárral, közösséggel, olvasással, művelődéssel, kultúrával való találkozásra – folytatta Lapath Gabriella. – Az óvodás, kisiskolás korosztály szervezett könyvtárlátogatás során és a családi programokon való részvétellel, szülők, nagyszülők, idősebb testvérek kíséretében juthat el hozzánk. A kiskamaszok, középiskolások számára kialakítottunk egy tinisarkot válogatott könyvekkel, beszélgetésre, olvasásra, „elvonulásra” alkalmas kanapéval. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt mások is szívesen használják. Az általuk előnyben részesített csatornákon is megszólítjuk őket, tartjuk velük a kapcsolatot, aktív részvételükkel indítottuk el az Instagram-

oldalunkat. Közösségi szolgálat keretében is jönnek a helyi gimnáziumból, illetve távolabbi iskolák diákjai.

Az intézmény vezetője saját és munkatársai tapasztalataira alapozva úgy látja: az oda látogatók jól érzik magukat, szívesen beszélgetnek, válaszolnak kérdéseikre, véleményt mondanak, s ami ezek közül megvalósítható, azt beépítik a szolgáltatásaikba.

– Folyamatos és jó a kapcsolat a helyi és környékbeli oktatási-nevelési intézményekkel, egyesületekkel, civil szervezetekkel. Szakmai munkájukat dokumentumainkkal segítjük, közös rendezvényeket szervezünk – fogalmazott.

– A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében 50 település könyvtári ellátását biztosítjuk. A KSZR szolgáltatás lehetőséget nyújt a lakosoknak arra, hogy hozzájussanak a korszerű, széles körű és minőségi könyvtári, közösségi-kulturális

szolgáltatásokhoz. A települési könyvtárak, szolgáltató helyek közösségi színterekként és információs központokként működnek. Biztosítjuk számukra a dokumentumok, új eszközök, bútorok beszerzését, közreműködünk továbbképzések, olvasásfejlesztő és kulturális-közösségfejlesztő programok szervezésében. Rendezvényeink szervezésénél is a változatosság – téma, megszólított korosztály, programtípus, előadó – dominál, visszatérő programokat és újdonságokat szervezünk, helyi alkotókat, érdekességeket mutatunk be, és sokszor az olvasóinktól érkező ötleteket valósítjuk meg.

Az idei év persze próbatételek elé állította a lenti könyvtárat is. Tavasszal három hónapra és november elején is bezárult az intézmény ajtaja, de a könyvtárosok dolgoznak, ötletelnek, hogy milyen formában tudnak biztonságosan szolgáltatni, kapcsolatban maradni az emberekkel.

– A kultúra területén tulajdon­képpen mi maradtunk talpon, szolgáljuk a közt – álla­pította meg Lapath Gabriella helyesen. – Telefonon, online elérhetők vagyunk, az online térben információkat keresünk és szolgáltatunk, szórakoztatunk játékokkal, kvízekkel, könyvajánlókkal. Posztolunk, értékes és érdekes tartalmakat osztunk meg. Idénre tervezett rendezvé­nyeinket (Mikulás-váró délelőtt, mézeskalács-kiállítás), nem tarthatjuk meg, de keressük a lehetőséget az áthelyezésükre az online térbe. Átálltunk a házhoz szállításra, a kontaktus nélküli könyvvisszavételre.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ket-zalai-konyvtar-is-elnyerte-a-minositett-konyvtar-cimet-4677394/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában