Bogányi Gergely koncertjével avatták fel

2020.10.04. 14:00

Új hangversenyzongora Zalaegerszegen

Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész koncertjével avatták fel péntek este a hangversenyterem új zongoráját. A művészt vastapssal ünnepelte a közönség.

Szabó Judit

Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Vastapsot azonban nem csak ő kapott, hanem az a két zalaegerszegi vállalkozó, Balogh Ádám és Péntek Károly, aki összesen 4,3 millió forinttal járult hozzá a prémium kategóriájú hangversenyzongora megvásárlásához. Segítségüket Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója ünnepséget megnyitó szavai után Balaicz Zoltán polgármester kitüntető oklevéllel ismerte el.

A polgármester külön köszönetet mondott Tóth Lászlónak, a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem zongoraművész vezetőjének, mivel „mert nagyot álmodni”, amikor belevágott egy ilyen kitűnő hangszer beszerzésébe. Az ő ötlete volt ugyanis, hogy a koncertterem mintegy 100 éves zongoráját lecseréljék egy kiválóra.

Fotók: Katona Tibor

 

Tóth László avatóbeszédében bemutatta a Yamaha S7X típusú zongorát, amely a világcég új fejlesztése. A zongorák között csúcskategóriát képvisel, minden része kézzel készült Japánban. Mechanikájáról Bogányi Gergely – aki azzal is világhírnévre tett szert, hogy konstuktőrök egy csoportjával új elképzelés és technológia alapján épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát – a zalaegerszegi Yamaháról úgy nyilatkozott, miután kipróbálta: ennél jobb zongorát nem lehet csinálni...

A hangszer piaci áron több mint 27 millió forintba kerül, de sikerült 19,43 millió forintért megvásárolni. Tóth László megköszönte Fekete Péter államtitkárnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma 13,63 millió forintos, valamint a zalaegerszegi önkormányzat 1,5 millió forintos támogatását. Lapunknak elmondta azt is: ebből a típusból Zalaegerszegen kívül csak egy van hazánkban, a Zeneakadémián.

A hangszert a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekaron pályázatának segítségével szerezték be. A koncerten Bogányi Gergely a zenekar kíséretével Schumann a-moll zongoraversenyét adta elő Sándor János vezényletével, az első félidőben pedig szólóban játszott Schumann-darabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában