Együttműködés egy könyvkiadó és a bibliotéka között

2020.10.21. 10:00

Mercedes a nagykanizsai könyvtárban

Megérkezett a Halis-könyvtárba a Móra Ferenc Könyvkiadó által készített Janikovszky Éva-kiállítás. De nem ez az egyetlen kapcsolat a bibliotéka és a kiadó között.

Horváth-Balogh Attila

Czupi Gyula Janikovszky Éva Mercedes típusú írógépénél, az ajándékba kapott könyvek egy-egy példányával

Fotó: Szakony

A tárlatot – melyen látható a gyermekirodalomban is jeleskedő, Kossuth-díjas írónő Mercedes írógépe is – 2013-ban, Janikovszky Éva halálának tizedik évfordulójára készítették el, azóta „utazik” az ország határain túlra is. Nagykanizsán november 20-ig lesz megtekinthető.

– A kiállításra szeretettel várjuk a város lakóit, diákcsoportokat is, hiszen Janikovszky Éva munkássága – ő írta például az Égigérő fű és a Kire ütött ez a gyerek? című könyveket – elsősorban ennek a generációnak szól – kezdte Czupi Gyula igazgató. – A Móra-kiadóval együttműködünk az Azolo-, vagyis az olvasás órája programunk kapcsán is. Az olvasást népszerűsítő, a gyermekirodalmat feldolgozó és az internet révén az egész világon elérhető projektre felfigyeltek a kiadónál, és megtetszett nekik. Ennek köszönhető, hogy ötféle könyvük tíz-tíz példányával megajándékoztak minket, mi pedig cserébe ezeket feldolgoztunk az Azolóban. Azt szeretnénk, ha a Mórával folytatódna, más könyvkiadókkal pedig kialakulhatna hasonló kapcsolat, hiszen az Azolo a tanító funkció mellett ilyen módon kiválóan alkalmas akár a legújabb kötetek népszerűsítésére is.

Czupi Gyula Janikovszky Éva Mercedes típusú írógépénél, az ajándékba kapott könyvek egy-egy példányával
Fotó: Szakony

Kovács Zsanett, a Móra-könyvkiadó marketingvezetője érdeklődésünkre elmondta: például Németországban sokkal nagyobb figyelmet fordítanak már az alapfokú oktatásban az olvasás népszerűsítésére, s a felnőttek között is nagyobb hagyománya van ennek a fajta időtöltésnek. Ott szintén működik egy, a nagykanizsaihoz hasonló, olvasásnépszerűsítő és a szövegértést erősítő program, melynek részben köszönhető a németek említett olvasásaktivitása. Ezért tartják fontosnak a mi Azolónk támogatását, sőt, jövőre a kiadó indít egy tágabb projektet is, melybe be kívánják vonni majd a Halis-könyvtárat is – de részleteket egyelőre nem árulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában