Megtartották az évadnyitó társulati ülést

2020.09.01. 07:00

Koltaival próbálnak – Bizakodva készül a Hevesi Sándor Színház az évadra

A Hevesi Sándor Színházban hétfőn az évadnyitó társulati ülés után kezdődtek el a Sose halunk meg című zenés játék próbái.

Arany Horváth Zsuzsa

Gál Ildikó, Koltai Róbert, Hertelendy Attila és Sebestyén Csaba az olvasópróba kezdetén

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az 1993-ban bemutatott, Koltai Róbert rendezte filmből – melynek főszereplője is ő volt – 2004-ben készült színpadi mű, melyet Szolnokon és a budapesti József Attila Színházban is magas szériaszámban játszottak. Zalaegerszegen már szerették volna bemutatni, de az egészségügyi veszélyhelyzet nem tette lehetővé. A tegnapi első próbán Koltai Róbert érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Gaál Ildikó társművész, valamint Mucsi Balázs díszlettervező és Sebestyén Csaba koreográfus mutatta be a szereplőgárda előtt a darabot.

Gaál Ildikó, Koltai Róbert, Hertelendy Attila és Sebestyén Csaba az olvasópróba kezdetén
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Koltai Róbert alkotótársáról, Gaál Ildikóról elmondta, nyolc közös munkát készítettek eddig, melyek elnyerték a közönség tetszését. A Sose halunk meg egerszegi előadásában Hertelendy Attilát láthatjuk a főszerepben Koltai Róbert mellett.

Bár a járvány emelkedő esetszámai miatt körültekintő és az egészségvédelmi szabályokat betartó közös munkára kell felkészülni, a színház vezetése nevében bizakodást fogalmazott meg dr. Besenczi Árpád igazgató, remélve, hogy az évad tervezett bemutatói rendben megtarthatók lesznek. A tavaly elmaradt Tóték és Oscar előadásokat éppen ezekben a napokban pótolják, a közönség előtti játék a színészek számára is kellemes órákat jelent, mondta a direktor.

Az évadnyitó társulati ülés résztvevőinek egy csoportja
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Beszámolt arról is, hogy a nyáron aláírták a 2024-ig szóló közös fenntartást rögzítő megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Zalaegerszeg önkormányzatával, ami jelzi, a megyeszékhely számára fontos intézmény a színház. A közeljövőben esedékes teljes körű felújításhoz szükséges tervek is készülnek, a színház szakemberei és a kaposvári tervező cég elképzelései szerint lesz majd hely a kamara-előadásoknak, úgy, hogy a Griff Bábszínház is az épületben marad, felújítják a színészház lakásait s a színpad teljes gépészetét.

Besenczi Árpád ezúttal gratulált kollégáinak, akik a most véget ért Vidor Fesztiválon nagy sikerrel játszották a Sóska, sültkrumpli című kamara-előadást Farkas Ignác színművész rendezésében. A jelenlévők megtudták azt is, hogy több sikeres pályázat is született az elmúlt időszakban, így lesz majd tévéfelvétel az egerszegi színházban, folytatódik a gyermek- és ifjúsági darabokat támogató Lázár Ervin program. Besenczi Árpád bemutatta a kaposvári egyetemről érkezett, gyakorlatukat a Hevesiben töltő leendő színművészeket is. Láthatjuk az évadban Dura Veronikát, Támadi Anitát, D. Varga Ádámot és Kovács Martint.

A színház vezetője törzsgárdajutalmakat adott át az évadnyitó végén mindazoknak, akik 10, 15, 20, 25, 30, 35 éve tagjai a színháznak. A közalkalmazotti jogviszony megszüntetése után munkaszerződéssel dolgoznak majd tovább a művészek, ez a változtatási folyamat ezekben a napokban zajlik.

A színház október 9-én mutatja be Koltai Róbert Sose halunk meg című filmjének színpadi adaptációját, melyhez Dés László írt zenét. A darab olvasópróbáját tegnap tartották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában