megkezdődtek a Hasonmások című zenés darab próbái a Kvártélyházban

2020.07.01. 14:00

Ősbemutatóra is vállalkozott a zalaegerszegi nyári színház

A legendás farmotoros autóbusz modellje, fotó az 1973-as szürkés Zsiguliról, amelyre annyit vártak a tulajdonosai, ugyanannak a szervizkönyve, 1972-ben az NDK-ba utazó zalai tanárdelegáció emlékei sorjáznak az asztalon. Ebből tudhatjuk, hogy az első olvasópróbán járunk.

Arany Horváth Zsuzsa

A Hasonmások első próbája nyitott volt a sajtó számára is. Az asztalnál szemben balról jobbra Borbély Richárd, Foki Veronika, Kósa Ruben, Nagy Tibor, Hertelendy Attila, Pozsgai Zsolt, Tompagábor Kornél. Mögöttük a Zalai Táncegyüttes tagjai

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház ősbemutatóra készül. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt sokáig bizonytalan volt, hogy egyáltalán megrendezhetők-e idén a nyári kulturális programok, miután zöld utat kaptak a rendezvények, az egerszegi nyári színház szervezői, művészei is nekiláttak a munkának.

A Hasonmások első próbája nyitott volt a sajtó számára is. Az asztalnál szemben balról jobbra Borbély Richárd, Foki Veronika, Kósa Ruben, Nagy Tibor, Hertelendy Attila, Pozsgai Zsolt, Tompagábor Kornél. Mögöttük a Zalai Táncegyüttes tagjai Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mint arról már beszámoltunk, az idei, immár 14. évad július 9-én veszi kezdetét a zalaegerszegi belvárosi (Széchenyi tér 3–5.) ház impozáns belső udvarán, méghozzá a Lili bárónő című operettel, amelyet július 18-ig játszanak, javarészt a Hevesi Sándor Színház művészei. Július 22-től négy előadást kap a közönség a kedvelt A padlás című kétrészes musicalből, s ezután, július 31-én kerül elénk a Hasonmások című darab.

Nagy Tibor zeneszerző
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az első olvasópróba sosem könnyű, hát ha még jelen vannak az élő szerzők. Ugyanis ez esetben ősbemutatóról van szó, Pozsgai Zsolt drámaíró és Nagy Tibor zeneszerző jegyzi azt a revü-musical műfajú, ígéretes humorú, szórakoztató színművet, amely az 1970-es évek vidéki Magyarországára kalauzol bennünket. A zalaegerszegi „ősbemutatás” ötlete Tompagábor Kornéltól származik, rendezőként ő is állítja színpadra. A próba előtt volt módunk az alkotókkal szót váltani.

– Lesznek fricskák, ötletek, de nem zalai vonatkozásúak, hiszen ezt a korszakot, ezt a történetet bárhol el tudjuk képzelni, Magyarország bármelyik szegletében – mondta Tompagábor, aki a főszerepekre Borbély Richárdot és Foki Veronikát invitálta.

Pozsgai Zsolt író
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Gyerekként otthon és a pajtásaimmal táncdalfesztivált játszottunk, énekeltem Tibor slágereit, azontúl pedig 30 éves barátság fűz össze bennünket, amit a Kölyök című, itt Egerszegen is játszott közös művünk mélyített el – avatott a szerzőpáros kapcsolatának kezdeteibe Pozsgai Zsolt író. Aki nem ismeretlen az egerszegi közönség előtt, ő rendezte az Abigél című előadást a Hevesi Sándor Színházban, de Tömöry Péter rendezésében itt mutatták be első darabját Horatio címmel 1987-ben. – A Hasonmások története megtörtént esetre épül, arra, hogy a hetvenes években egy kisvárosban a tanácselnök kaszinót akar létrehozni, amelynek a megnyitójára hív neves fővárosi énekeseket.

– A dalok hatottak a sztorira, vagy az utóbbihoz gyűjtötték az ismert slágereket?

– A dalokat még a fiatalok is ismerik, jó lenne, ha nem felejtenék el, ebben segít a színház egy történettel.

Nagy Tibor a legismertebb hazai énekeseknek ír slágereket. Komár László, Máté Péter, Charlie, Cserháti Zsuzsa, Demjén Ferenc, Katona Klári, újabban Tóth Vera, Gáspár Laci, Szekeres Adrienn hangján szólalnak meg a dallamai, úgymint az Ez majdnem szerelem volt, a Száguldás-Porsche-Szerelem, a Táncoló fekete lakkcipők, a Szerelem el ne hagyj, a Postakocsi, a Fehér Hold.

Tompagábor Kornél rendező
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Szakmai barátság él köztünk Zsolttal, aki kitűnő dramaturgiai érzékkel rendelkezik – folytatta Nagy Tibor. – A történet nemcsak visszarepít a hetvenes évekbe, hanem egyfajta humorral telt kritikája is a puha diktatúrának. Visszaadja azt a kultúrközeget, amiben akkor éltünk.

A szerzőpáros további tervei között egy opera-musical szerepel, amelyet jövőre szeretnének bemutatni, de a Hasonmások iránt is van már érdeklődés.

Miután elhelyezkedtek a színészek az olvasópróba asztala körül, Tompagábor vázolta a célt: nem ítélkezni a korszak kisemberei felett, de megidézni a világot, amelyben a szüleink, nagyszüleink éltek, úgy, ahogy ritkán vagy tán sosem szokták, iróniával, humorral és rengeteg slágerrel.

A Hasonmások első percei­ben megérkezik a pesti vendégszereplő, Tamás (Borbély Richárd), aki a zsíros kenyeret falatozó Józsival, a technikussal (Köves Marcell) találkozik először. A figurák megmutatják a kisváros jeleseit: a vidéki néptáncegyütteshez száműzött neves koreográfust („Markó Ivánról mintáztam, akivel ez tényleg megtörtént”, jelezte Pozsgai Zsolt). A szerepet Ticz András játssza. Érkezik a néptáncos fiú, akit Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője, és a másik vendégsztár, Kriszta, akit Foki Veronika alakít. Játszótárs lesz Hertelendy Attila mint tanácselnök, kaszinóötletgazda, Kovács Virág, a kaszinó vezetője, Szakály Aurél mint a helyi újság főszerkesztője, két operatív elvtárs a megyétől (Szakonyi Franciska, Győrfi Cintia), Guszti, a karbantartó (Máriás Zsolt és Berkes Dániel).

A rendező munkatársa Stefán Gábor, a jelmezek felelőse Szőke Julianna. Július utolsó napjától augusztus 14-ig hét alkalommal adja elő a Kvártélyház alkalmi társulata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában