Ég a fűszálak hegyén

2020.02.18. 07:00

Két éve február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját

Ma tartjuk a magyar széppróza napját. Erre két éve van lehetőségünk, ekkor csatlakozott fel február 18. a magyar irodalom ünnepei közé.

ZH

Jókai Mór Fotó: ZH/archív

A Magyar Írószövetség kezdeményezte 2018-ban, hogy február 18-án, Jókai Mór születésnapján a prózairodalomra irányuljon a közfigyelem. A kezdeményezés önálló honlapján olvashatjuk, „a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én ünnepelt magyar költészet napja hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez”. A magyar dráma napja 1984 óta hívja fel a figyelmet a drámákra szeptember 21-én, Az ember tragédiája ősbemutatójának az évfordulóján. „Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert ő volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkássága mellett közéleti szerepeit is íróként viselte. Műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták.” Jókai Mór (1825–1904) volt első magyar író, aki honoráriumaiból nagypolgári színvonalon élhetett. A szervezők Jókai Mór következő mondatát választották mottóul: „Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél.”

Jókai Mór Fotó: ZH/archív

Idén, 2020-ban a Magyar Írószövetség, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség irányításával közel száz rendezvény zajlik határon innen és túl február 16-tól 28-ig. Ma egyebek közt Budapesten kívül Aszódon, Székesfehérváron, Balatonfüreden, Beregszászon, Királyhelmecen rendeznek felolvasásokat Jókai születésnapján, Zalaegerszegen pedig kötet- és folyóiratbemutatót tartanak. A PIM ma esti gálaműsora keretében mutatják be Az év novellái 2020 című antológiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában