A néptánc lett a mindenük

2020.01.23. 14:00

Ősztől a hagyományos berényi viseletben szerepelhetnek a csapat tagjai

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a település egyik fontos közössége, a Nosztalgia Hagyományőrző Táncegyüttes.

Horváth-Balogh Attila

A Nosztalgia Hagyományőrző Táncegyüttesben folyó nívós munkát a számos elismerés mellett a közönség szeretete is igazolja

Fotó: ZH-Archívum

A táncegyüttes a 60 tagot számláló Iharosberényi Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület kebelén működik, utóbbi elnöke Horváthné Szanyi Éva, aki közösségszervező, értékőrző és hagyományápoló munkásságáért 2011-ben az Iharosberény Díszpolgára, 2017-ben pedig a Főnix Nagyasszony kitüntető címet vehette át. A Nosztalgia Hagyományőrző Táncegyüttes az egyesület középkorú tagjaiból, fiatal házaspárjaiból jött létre a korábban megalakult kórus mellett 1999-ben. Méghozzá azzal a céllal, hogy megőrizzék és minél szélesebb körben megmutassák Iharosberény és környéke népi kultúráját, átörökítsék annak szellemi értékeit. Kezdetben Tímár Lajosné tanító, majd Horváth János néptáncoktató, koreográfus, a nagyrécsei általános iskola igazgatója pallérozta szakmai vezetőként a csapat néptánctudását.

A Nosztalgia Hagyományőrző Táncegyüttesben folyó nívós munkát a számos elismerés mellett a közönség szeretete is igazolja Fotó: ZH-Archívum

– Sokféle koreográfiát sikerült elsajátítanunk az elmúlt 20 évben: például berényi lakodalmast, somogyi eszközös táncokat, somogyi párost, zalai táncokat, csíkszentdomokosi farsangtemetést, Duna menti karikázót, és még sorolhatnám – mondta el Horváthné Szanyi Éva. – Rendszeres fellépői vagyunk a művészeti gáláknak, néptánctalálkozóknak, fesztiváloknak, de eljutottunk Erdélybe, Csíkszentdomokosra és Székelyudvarhelyre, illetve a horvátországi Rasinja, Vidovec és Gorican településekre is.

A 20 fős együttes vezetője azt is hozzáfűzte, tevékenységüket különböző díjakkal is elismerték a szakmai grémiumok: a Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztiválon kétszer arany, háromszor pedig ezüst minősítést szereztek, tagjuk, Paukovics Sándor különdíjat kapott, az országos Nyugdíjas Ki Mit Tud?-ról pedig háromszor térhettek haza arany minősítéssel.

Horváthné Szanyi Éva, az egyesület elnöke
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

A csapat tagjai legutóbb egy moldvai koreográfiát sajátítottak el, melyet a tavaly év végi jubileumi műsorban tártak a közönség elé.

– A terveink között szerepel, hogy pályázati pénzből és az önkormányzat támogatásával korabeli berényi viseleteket varrassunk a néptánccsoport tagjainak, ezek reményeink szerint őszre el is készülnek – tette hozzá Horváthné Szanyi Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában