Gálaműsor, kiadványok, kiállítások, fotók, előadások

2019.10.04. 14:00

Idén 125 éves a zalaegerszegi Zrínyi-gimnázium

Az ország egyik nagy múltú és számtalan oktatási sikerrel, neves tanítványokkal büszkélkedő gimnáziuma fennállása 125. évfordulójára nagyszabású programsorozattal készül.

Arany Horváth Zsuzsa

Zajlik a jubileumi rendezvényszervezés: motorja Stárics Roland, Horváth Attila és Kiss Zsolt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Iskolatörténeti kiállítás, évkönyv, irodalmi válogatás, országos természettudományos verseny, fotótárlat, naptár, sportesemények, gálaműsorok, hajdani tanárok és tanítványok pályafutását megidéző előadás-sorozat, érettségi találkozók napja és bál kíséri az ebben a hónapban kezdődő és jövő májusig tartó eseménysort, amellyel a város, a megye és a tágabb környezet is képet kaphat a Zrínyi Miklós Gimnázium 125 esztendejéről.

Zajlik a jubileumi rendezvényszervezés: motorja Stárics Roland, Horváth Attila és Kiss Zsolt
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

– Az iskolatörténeti kiállításhoz széles körű összefogásra számítunk, anyaggyűjtési felhívásunkban arra kérjük a volt zrínyiseket, az iskolához kötődőket, hogy ha rendelkeznek relikviákkal, tárgyakkal, dokumentumokkal, juttassák el hozzánk a tárlat gazdagításához – mondta a jubileumi rendezvényekért felelős Stárics Roland, hozzátéve, az anyaggyűjtést december 2-án zárják, a májusig látogatható kiállítás pedig január 21-én nyílik az iskola erre alkalmas tereiben. A felajánlott tárgyakat vissza is juttatják a tulajdonosaiknak, hacsak nem ajándékozzák a gimnáziumnak.

– A 2020-ra átnyúló jubileumi ünnepi eseményekkel egyszersmind arra is emlékezünk, hogy a névadó, Zrínyi Miklós 400 éve született, ezért viseli a program a Zrínyi 125-400 címet – tájékoztatott Horváth Attila igazgató. – Igyekszünk méltó és emlékezetes programsorozattal jelentkezni, amely megmutatja az oktató-nevelő munkánkat, a diákjaink eredményeit.

– Az emlékkönyv 125 évet ölel fel, tanárok, diákok listájával, az elmúlt 25 évet alaposabban górcső alá véve, hiszen a 100. évfordulón is megjelent egy összegző könyv, annak a folytatására készülünk – folytatta a beszámolót a kiadványokért felelős igazgatóhelyettes, Kiss Zsolt. – Az iskolatörténet feltérképezésére készülünk, javában zajlik a szerkesztés. A másik vállalkozás a Zrínyi-füzet sorozat, amelynek a harmadik kötete a legutóbbi 25 évből tartalmazna 25 irodalmi alkotást. Már gyűlnek a kéziratok. Október 18-án záruló fotópályázat segítségével jelentetünk meg fali- és kézi naptárt, amely december 2-án kerül a közönség kezébe. Különféle emléktárgyak, pólók is készülnek, méghozzá új logóval, amelyet Gergály Renáta, rajz tantárgyból OKTV-döntős végzős növendékünk tervezett. A két hét múlva esedékes hagyományos Izsák-verseny is illeszkedik az évfordulós programba.

Gergály Renáta logóterve
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa / Zalai Hírlap

– A több mint húsz programelem része az új Zrínyi-tabló avatása október 24-én, a fotópályázat eredményhirdetése és kiállítása november 5-én, az iskolatörténeti kiállítás január 21-én, az alapítványi bál és a szalagavató februárban, majd márciusban a XXIX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny, amely vándorol a Kárpát-medencében, határon belül és kívül évente váltakozó helyszínnel. Idén mi leszünk a házigazdák, 120 diákot várunk 5 napra a tanáraikkal együtt – sorolta Stárics Roland. – A finisben a gimnázium művésztanárai és diákjai tárlatát nyitjuk a Hevesi Sándor Színházban, amit Dienes Gyula és Szényi Zoltán szervez. Április 30-án, csütörtökön népesítik be az épületet a volt tanárok, diákok, akik karrierjükről, életpályájukról beszélnek majd. Negyven-ötven főre számítunk. Aznap délután háromkor és este hétkor ünnepi gálaműsort adunk a színházban, ugyanitt fél hétkor nyílik a képzőművészeti tárlat.

A testnevelési munkaközösség Ostoros Károly emlékére szervez emlékfutást és focitornát, előbbit november 22-re tervezik.

A kerek végzési évfordulót tartó hajdani osztályok számára május elsejét ajánlják fel, ezen a napon minden az érettségi találkozókról szól majd. Május elseje egyébként ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a ballagásra pedig másnap kerül sor. A sportnapot május 29-re időzítik.

A gimnázium tantestületének tervei közt szerepel, hogy a rendezvényfolyam és a tanév végén Zrínyi Miklós szülőföldjére tesznek közös kirándulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában