Messe de la Joie

2019.09.12. 12:00

Gölles Martin karnagy és zeneszerző egyházi kórusművet írt

A tehetséges karnagy-zeneszerző, Gölles Martin Messe de la Joie című egyházi kórusművének három ősbemutatóját két francia városban tartották.

Benedek Bálint

Gölles Martin is zongorához ült Vézelay-ban a kórusművének ősbemutatóján

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Mint arról korábban beszámol­tunk, a svájci Claude Delley klarinétprofesszor Gölles Mar­tint már korábban is felkérte, hogy írjon misét az ő templomi kórusuk számára. A művész Nagykanizsán is meglátogatta a fiatal zenészt, s akkor azt mondta: számos szárnyát bontogató tehetséggel találkozott már például Franciaországban, ám Gölles Martin fegyelmezettsége és intelligenciája valósággal lenyűgözte őt. A közös munka folytatódott, s két évvel ezelőtt a nagykanizsai zenész meghívására a svájci kamaraegyüttes, a Quatuor Bourgogne a megye több helyszínén XX. századi és kortárs zeneszerzők műveiből adott koncerteket.

Gölles Martin is zongorához ült Vézelay-ban a kórusművének ősbemutatóján
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– A legutóbbi zalai fellépésükön beszélgettünk, akkor kért fel az újabb kórusmű megírására – mondta lapunknak Martin. – A „Messe de la Joie” kifejezetten a Quintette Bourgogne kamaraegyüttesének, a francia Hautevoix kórusnak és Fabien Garcia karnagynak készült, nagyjából félórás egyházi kórusmű, koncertmise. A francia nyelvű egyházi liturgiai szövegek alapján Claude készített átiratot, melyhez a zenét készítettem el. A darab ősbemutatóját Franciaországban, Dijon-ban és Vézelay-ban tartottuk telt ház előtt. Utóbbi helyszín elvarázsolt, sokan azt tartják, hogy itt található az ország legszebb bazilikája.

Az együttest és a kórust lenyűgözte Martin téma iránti érzékenysége, izgalmas zenei utazásban lehetett részük, kifejezetten élvezték a munkát. Ahogy Claude írta: „a mű egyben fiatalos és modern, megőrizve a klasszikus harmóniákat. A zene tökéletesen illik az egyházi szöveghez”.

– Kölcsönösen számíthatunk egymásra, már kértek újabb darabokat, tehát a közös gondolkodás folytatódik – mesélte Martin. – Közben a saját tanulmányaimra is kifejezetten figyelek, hamarosan befejezek egy zenetanári szakot Pécsen. Mellette a Bartók Béla Férfikarban ugyancsak éneklek, ahogy a Pécsi Egyetemi Kórusban is számítanak rám. Számomra a legnagyobb erőt és lendületet a zeneszerzés jelenti, de a jövőben szeretnék foglalkozni a tanítással, sőt szívesen ellátogatnék külföldi mesterkurzusokra, hogy ott fejlesszem a tudásomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában