előadás

2019.08.05. 17:30

Stílusos mottójuk: „Lássuk a medvét!” – Kaj Ádám és csapata Szovátán

A zalaegerszegi születésű költő, dramaturg, rendező, a Pannon Tükör kulturális-művészeti lap korábbi főszerkesztője, Kaj Ádám és teátrumi csapata ezen a héten az erdélyi Szovátán mutatja be az esztergomi színházi produkcióit.

Arany Horváth Zsuzsa

A Jónás könyve… darabban Báhner Péter, Kéner Gabi Fotó: ZH-archív

Kaj Ádám tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy augusztus 4. és 19. között első alkalommal rendezik meg a Rengeteg Színház tábort és fesztivált a szovátai Sándor János-villában.

– A színházunk és a Babits Mihály Színházi és Kulturális Egyesület által szervezett tábor és fesztivál rendezvénysorozata a nyári időszakban kíván határokon átívelő kulturális közösséget teremteni Erdély és Esztergom között – hangsúlyozta az alkotói közösség nevében Kaj Ádám. – Az ötlet maga Esztergom város kulturális pezsgésében született, egy, az Egyesült Államokból a Székelyföldre hazatelepülő lelkes régi nemesi família támogatásával, akik a helyszín biztosításával támogatják a rendezvény létrejöttét.

A Jónás könyve… darabban Báhner Péter, Kéner Gabi Fotó: ZH-archív

A színházi tábor augusztus 4-én kezdődik kolozsvári színművészhallgatók és pályakezdő alkotók részvételével. A tábor célja egy helyspecifikus előadás létrehozása Játék a villában címmel, Kaj Ádám rendezésében. A színházi táborral párhuzamosan délutánonként a helyi fiatalok – köztük a Szent József Gyermekotthon lakói – vehetnek részt színjátszó foglalkozáson. A foglalkozásokon született jelenetet, illetve az ősbemutatót augusztus 17-én 20 órától tartjuk a Sándor-villában és a hozzá tartozó kertben.

– A rendezvénysorozat másik pillére, az úgynevezett Rengeteg Színház fesztivál augusztus 10-én, szombaton startol el és augusztus 17-én az alkotó- és diáktábor bemutatóival zárul – folytatta zalai honfitársunk. – A fesztivál első három napján kertmozival, klasszikus sikerű filmekkel (Meseautó; Macskafogó; Csinibaba) várjuk az érdeklődőket, augusztus 13. és 16. között pedig színházunk előadásait (Hruscsov pincére voltam; Jelenetek egy házasságból; Jónás könyve, Török Sophie előadásban; Sörgyári capriccio) láthatja a szovátai közönség.

A Jelenetek egy házasságból című előadás Ingmar Berg­man világát idézi, Marianne szerepében Lanstyák Ildikót láthatja az erdélyi közönség. A Hruscsov pincére voltam Hrabal hasonló című művének elképzelt folytatása, e darab az 1969-es évbe repíti vissza a nézőket. Egy prágai étterem vendégein száguld át a történelem. Itt dolgozik Marcella (Tarjányi Krisztina Irma), aki császárokról és párttitkárokról mesél. Babits Mihály elbeszélő költeménye alapján készült a Jónás könyve Török Sophie előadásában című darab, amely 1938-ban, a nagy költőt némaságra kárhoztató gégeműtét után játszódik. Helyi érdeklődésre számíthat a Játék a villában című, szovátai anekdoták alapján íródott színpadi játék.

A Rengeteg Színház Szováta és Esztergom város támogatásával valósul meg. A rendezvénysorozat fővédnökei: Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere és Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere. A tábor szakmai védnöke Bodolay Géza DLA Jászai-díjas, érdemes művész, rendező, az OSZMI igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában