négy témakörben

2019.08.23. 09:00

Plaketteket állítottak ki a letenyei városi könyvtárban

Az augusztus 20-i ünnepség előtt, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nagykanizsai Csoportjának köszönhetően a letenyei városi könyvtárban került sor egy plakettkiállítás megnyitására.

Mirkó Imre

Czigány Tibor, Farkas István és Tuboly József

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mirkó Imre

A kiállításon négy tárlóban a magyar plakettművészek alkotásai voltak megtekinthetők – mondta lapunknak Farkas István, a nagykanizsai éremgyűjtők egyesületének titkára.

Az egyik tárlóban Csóka Zsuzsa éremművész munkáit helyezték el, de szerepeltek a kiállításon a Zala megyei olaj­ipar történetét idéző plakettek is. A szervező egyesület portrékat is kiállított a legjelentősebb magyar művészekről, írókról, közéleti emberekről. A negyedik témakört bemutató vitrinekben pedig a nagykanizsai laktanyák plakettjeiben gyönyörködhettek az érdeklődők.

Czigány Tibor, Farkas István és Tuboly József
Fotó: Mirkó Imre / Zalai Hírlap

Ez utóbbi országosan is egyedülálló, hiszen annak idején négy honvédségi és egy határőrlaktanya is volt a dél-zalai városban, melyeket plaketten örökítettek meg az utókornak – hallottuk Farkas Istvántól.

Az idén 50 éves nagykanizsai egyesület titkára a napokban Széchényi Ferenc szakmai, numizmatikai díjat vehetett át (gróf Széchényi Ferenc volt az, aki a Magyar Nemzeti Múzeumot 1802-ben pénz- és éremgyűjteményével valamint nagycenki gyűjteményével létrehozta). A rangos elismerést a kanizsai titkár augusz­tus 10-én Esztergomban vehette át az országos vándorgyűlés díszközgyűlésén.

A mindössze egy napig látható letenyei tárlatot Dömők József, a Mura Menti Napokat szervező letenyei Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Farkas István közösen nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában