nem először szerepeltek külföldön

2019.04.15. 14:00

Passauban énekelt a keszthelyi Salve Regina Kórus

A Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom Salve Regina Kórusa a passaui Szent Pál Főplébánia-templom főpapjának meghívására háromnapos látogatást tett Passauban, a bajor határvárosban. A kórus a vasárnapi nagymisén énekelt.

ZH

Csoportkép a passaui útról

Fotó: Salve Regina Kórus

Hogy miért a Salve Regina, és miért Passau? A templom elöljárói megtudták, hogy a tizenhárom éves kórus eddigi pályafutása során járt a hazai városokon kívül Erdélyben, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban és számos város templomában liturgiai szolgálatban vett részt. Legutóbb, immár másodszor, Salzburgban a „Mozart-szentélyben” öregbítette a kórus és Keszthely hírét, amiről a passaui plébános is értesült, számolt be róla lapunknak Bognár Ystván, a kórus tagja.

Február 15-én indultak útnak, és a Melki Apátság megtekintése után értek az Inn–Iltz és a Duna folyó találkozása köré épült gyönyörű városba.

Másnap felfedezték a várost, annak szakrális nevezetességeit. A XIII. századi Veste Oberhaustól megtekintették a különböző színű három folyó találkozását, majd Gizella királyné kolostorához, sírjához vezetett az útjuk.

Csoportkép a passaui útról
Fotó: Salve Regina Kórus

„Öröm volt látni, hogy mily hatalmas szeretet és tisztelet övezi, mind a német, mind a magyar turisták és látogatók körében. Koszorúk, virágcsokrok borítják az emlékhelyet, mindenütt magyar zászlócskák, kokárdák, nemzeti színű szalagok, és most már a mi tiszteletünk koszorúja is köztük van. Itt is és másutt is, ahol templomokban, emlékhelyeken megjelenünk, szokásunkká vált, hogy rögtönzött énekekkel tisztelgünk a múlt nagyságai előtt” – írta a kórus tagja.

A Passaui Szent István-dómban megnézték Euró­pa harmadik legnagyobb, öt egységből álló orgonaegyüttesét. A látványt csak a hangzás múlta felül. A negyvennyolc fős kis csapat C. Tóth Zoltán karnagy és a velük tartó dr. Balatoni Sándor zeneszerző, orgonaművész, a Pécsi Zeneművészeti Egyetem tanára játékának is örülhetett.

Szabadidős városnézés után a Szent Pál Főplébánia-templommal ismerkedtek, annak hangzásvilágával, intenzív próbát téve a vasárnapi esemény előtt.

A liturgia C. Tóth Zoltán Keszthelyi miséjére épült, de felcsendült Kodály Zoltán, Halmos László, Bárdos Lajos, G. O. Pitoni és Palestrina egy-egy műve is. Az énekkart az orgonánál dr. Balatoni Sándor kísérte, és játékával zárta a misét. A szolgáló atyák egyike az oltárnál, míg paptársa személyesen köszönte meg a közreműködést, a hívek tapsoltak és éljeneztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában