Fő céljuk a hagyományok ápolása

2019.04.15. 07:00

Harmincéves jubileumát ünnepli a gellénházi népdalkör

Szerencse, hogy anno olyan hatalmasra építették a település művelődési házát – még az állóhelyekre is jutott vendég a minap a 30 éves Vajda József Népdalkör jubileumi ünnepségén.

Fincza Zsuzsa

A népi játékok, hagyományok ápolását is zászlajára tűzte az együttes

Fotó: Fincza Zsuzsa

Bemelegítésként a publikum egy kisfilm segítségével belelapozhatott a népdalkör három évtizedét megörökítő krónikájába, majd a dalárda élőben is bemutatkozott. De nemcsak egyszerűen színpadra álltak, és énekeltek, hanem jó szokásukhoz híven egy egész színdarabot kerekítettek a történetből.

A népi játékok, hagyományok ápolását is zászlajára tűzte az együttes
Fotó: Fincza Zsuzsa

Meséltek a begyűjtött sok-sok díjról, a számos arany minősítésről, a megszerzett 9 Aranypáváról. Bemutatták tánctudásukat is, s átnyújtottak egy csokrot az általuk feldolgozott népi játékokból. Tisztelegtek első mentoraik előtt, s megidézték névadójukat, Vajda József népzenekutatót is. A rendezvényen hagyományosan részt vettek a Vajda család jeles leszármazottai, s a 9 unoka közül Vajda István a dédunokákat képviselő Bercivel, Pistivel és anyukájukkal családi zenekart alakítva kalotaszegi népdalokkal bizonyították: Vajdáéknál nem esett mesze az alma a fájától.

A vendég dalkörök fellépésükkel kedveskedtek az ünnepelteknek. Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos oklevéllel ismerte el Kulcsárné Csejtei Marianna, a népdalkör művészeti vezetőjének 3 évtizedes munkáját. Dr. Kocsis Gyula, a Nyugdíjasok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetségének alelnöke, a zalai szövetség elnöke díszoklevelet adott át, Farkas Imre Józsefné polgármester pedig 100 ezer forinttal jutalmazta a jubiláló közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában