A múzeummal való együtt gondolkodás mindkét felet építi

2019.03.19. 11:00

Már a kilencedik művésztelepet tervezi a MŰSZAK

Több mint harminc résztvevővel zajlott az elmúlt nyáron Cserszegtomajon a MŰSZAK nyolcadik művésztelepe és kulturális piknikje.

Magyar Hajnalka

Takács Ferdinánd (középen) és Takács-Szencz Lívia a Balatoni Múzeum igazgatójával, Havasi Bálinttal beszélget Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A tábor alapszövetét a képzőművészek adják, ám minden évben csatlakozik hozzájuk néhány irodalmár is, akik verseikkel kínálnak ihletet. A költeményekből s a hozzájuk készült illusztrációkból is megismerhetünk néhányat a művésztelepi kollekció zalaegerszegi bemutatkozásán, amely nemrégiben nyílt meg a Móricz Galériában. A Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK) művésztelepére Erdélyből, Hollandiából, Kárpátaljáról és Vajdaságból is érkeztek résztvevők.

Takács Ferdinánd (középen) és Takács-Szencz Lívia a Balatoni Múzeum igazgatójával, Havasi Bálinttal beszélget Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az alkotómunkához minden évben konkrét témát választanak, legtöbbször valamely, a térséghez kötődő festőművész személyében. E vezérfonal nem megszabja, inkább inspirálja a gondolatok folyását. Legutóbb rendhagyó témát választottak, a 120 éves Balatoni Múzeum értékei szolgáltak iránymutatásként.

– Kiváló kapcsolatunk alakult ki a múzeummal, ott állítjuk ki elsőként minden év termését, s ezen túl is igyekszünk élni az ottani értéktár által kínált lehetőségekkel – mondja bevezetőként Takács Ferdinánd, akinek Takács-Szencz Líviával közös cserszegtomaji otthona és kertje adja a művésztelep bázisát. – A hagyományos akciófestés motívumai szintén a múzeum szellemiségéből és architektúrájából táplálkoztak. A fiatalítást, a felnövekvő művészgeneráció integrálását is feladatunknak érezzük, így az utóbbi években művésztelepünk rendre fogad tehetséges diákokat. Tavaly a vonyarcvashegyi Fodor Janka kapott lehetőséget, idén nyáron pedig a pécsi művészeti gimnáziumból érkezik résztvevő.

Az alkotók bejárták a múzeumot, hogy inspirációt szerezzenek.
Horváth Melinda festményei is tükrözik a látogatás élményét
Lénárd Gábor faragása a Móricz Galériában látható kiállításon

Mint látható, máris készülnek a kilencedik táborra, s legújabb iránytűjüket is meglelték Boromisza Tibor nagybányai festőművész (1880–1960) személyében, aki 1945-től 1953-ig Keszthelyen élt.

– Művei a Balatoni Múzeumban is megtalálhatók, ezekből rendezzük a művésztelepi kiállítást, amit az alkotó lánya nyit majd meg, s itt lesz az unokája is – folytatja Takács Ferdinánd. – Boromisza Tibor Szentendrén hunyt el, ottani galériájától is remélünk műveket a tárlatunkhoz.

Boromisza Tibor keszthelyi műterme sajnos már nem áll, lebontották. A nyári művésztelepen ennek ellenére készül majd számára emléktábla, amit a tervek szerint valamelyik közintézmény panteonjában helyeznének el.

2015-ben Mikus Gyula festőművész alakja köré szövődött a tábor, s Keszthely ikonikus festőjének portrészobra is megszületett, Tirnován Tamás szobrászművész keze nyomán. A gipszbüsztöt bronzba szeretnék öntetni, aminek költsége 1,5-2 millió forint. Gyűjtést szerveztek, amihez saját alkotásaikból ajánlottak fel néhányat. E művek közül már több gazdára talált a MŰSZAK keszthelyi kiállításán, s most a Móricz Galéria előterében is láthatók a munkák.

– Értékes számunkra a MŰSZAK-kal kialakult kapcsolat, kölcsönösen építkezünk belőle – kapcsolódik az elmúlt nyár témáját adó Balatoni Múzeum igazgatója, Havasi Bálint, aki megnyitotta az egerszegi kiállítást. – Munkatársaink előadásokat tartanak a művésztelep résztvevőinek, s gyűjteményünkből tárlatok nyílnak a táborban. Ennek nyomán előfordult, hogy a látogatók a művésztelepi kiállításon fedezték fel maguknak például Halápy János festészetét, s ezen felbuzdulva tértek be később a múzeumba, további ismerkedésre. Nem túl gyakori, hogy egy összművészeti tábor és egy múzeum összehangolja céljait, de együttműködésünk gyümölcsöző, hiszen a közösen kidolgozott művésztelepi tematika révén rendre sikerül felhívni a figyelmet a térség kissé elfeledett képzőművészeire. Legutóbb pedig, amikor 120 éves múzeumunk vált a művésztelep témájává, az alkotók ráhangolódásként bejárták összes termeinket, minden rejtett zugot felkerestek, inspirációt szerezni. Az e módon beszippantott élményt megtöltötték saját emócióikkal, s a szabadság és a sokszínűség jegyében formálták művekké. Kapcsolatunk révén erősödik múzeumunk közösségi jellege, s számunkra is felemelő érzés ellátogatni hozzájuk, és új energiákkal feltöltődni a művésztelepnek otthont adó varázslatos kertben.

A MŰSZAK nyolcadik tárlata március 28-ig várja az érdeklődőket a Móricz Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában