Díjátadó a moziban

2018.09.16. 10:32

Negyvenöt alkotással neveztek a XIV. Göcsej Filmszemlére

Szombaton az Art Moziban tizennegyedik alkalommal tartották meg a Göcsej Filmszemlét. A Zalaegerszegi Televízió által szervezett filmművészeti fórum alkotásait délelőttől ingyen tekinthették meg az érdeklődők, az eredményhirdetésre és a díjak átadására este került sor a moziban.

Hajdu Péter

Fotó: Pezzetta Umberto/ ZH

A filmesek idén 45 alkotással neveztek, a Koltay Gábor filmrendező, Szaknyéri András, a hévízi Fontana mozi vezetője és Lovass Tibor alapító alkotta zsűri dokumentumfilm, filmetűd, kisjátékfilm kategóriákban, s mint Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió vezetője bejelentette, szeretnék a fiatalokat még inkább megmozgatni, ezért idén negyedikként bevezették az ifjúsági kategóriát is.

Fotó: Pezzetta Umberto/ ZH

Az Koltay Gábor értékelésben kiemelte dokumentumfilm kategóriát amiben véleménye szerint nagy előrelépés tapasztalható. Mint mondta, nagy szükség van azokra a filmekre, amelyek segítenek megérteni és értelmezni bonyolult és sokszor ellentmondásos világunkat, és felhívják a figyelmet az értékekre. Szaknyéri András a fiatalok alkotásaiban a mai valóság új eszközök és technikai lehetőségek sokoldalú kihasználását emelte ki. Lovass Tibor örömét fejezte ki afelett, hogy a Magyar Média Mecenatúra várható segítségével e filmek nem tűnnek el, hanem leadásra kerülnek, és 12 városi tv országszerte vetítheti majd őket, ami több százezres nézettséget jelent az alkotók számára.

A négy kategóriában született első három helyezettnek járó díjakat díjakat a zsűri mellett Balaicz Zoltán polgármester adta át. A dokumentumfilmek között első lett Csibi László: Nussbaum 95736 című filmje, filmetűd kategóriában Boros Ferenc, Horváth Zoltán, Kozma Gábor Rozsda lepte, nem ragyog című műve lett az első, ifjúsági kategóriában pedig Piák Barnabás 3 tipp a túléléshez című alkotását sorolták az első helyre. Idén negyedik alkalommal adták át a Szalay Annamária-filmdíjat. Németh János szobrászművész alkotását Szalay Annamária keresztlánya, Anna adta át Bujdosó Erikának, a Király utca szubjektív című filmjéért, amit a díjátadás után levetítettek. Ugyancsak levetítették a filmszemle díszvendégének, a tizenhat éves nagykanizsai Lendvai Kristófnak az Országos Diákfilmszemlén különdíjas, Majdnem eltoltam című alkotását. A zsűri rövid elemzésben méltatta a fiatal rendező és a jelen levő főszereplő, Herold Levente tehetségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában