A Mamik fiatalítja a lelket

2018.09.24. 07:00

Hagyományápolásáért ismerték el az asszonykórust

A bányász kulturális hagyományok ápolása és gazdagítása terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként művészeti nívódíjban részesült a VOKE Mamik Hagyományőrző Asszonykórus és vezetőjük, Gál Ferencné.

Benedek Bálint

A VOKE Mamik Hagyományőrző Asszonykórus Fotó: Szakony Attila

Az elismerést a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete fővárosi ünnepségén adományozta a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban működő kulturális csoportnak. Azonban a történetük nem ma kezdődött.

– Az olajiparban dolgozók, majd az onnan nyugdíjba vonulók 22 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, dalkört alapítunk – mesélt a kezdetekről Gál Ferencné Mária. – Először a magunk szórakoztatására tettük, hiszen szerettünk együtt lenni, énekelni, kikapcsolódni. Aztán híre ment a városban, később különféle helyi rendezvényeken léptünk fel, majd pedig már országos hírű eseményeken találtuk magunkat. Akkor még az Erkel művelődési házban gyűltünk össze, annak megszűnése után pedig 2005-ben a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház vezetője, Kámánné Szép Terézia igazgató asszony fogadta be a csoportot.

Fellépéseiken a kiskanizsai népviselet ruháiban állnak szín­padra, s mivel rendkívül fontosnak tartják a hagyományőrzést, ezért zalai népdalcsokrokkal örvendeztetik meg a közönségüket.

– Lényeges az is, hogy mindig frissítjük a repertoárunkat, így fenntarthatjuk a figyelmet és az érdeklődést – fűzte hozzá a csoport motorja.

– Mi egy kivételesen összetartó, jó baráti társaság vagyunk, akik imádnak együtt lenni, énekelni, vagy csak beszélgetni. Ilyenkor előkerülnek az ügyes-bajos dolgaink, de gyakran szó esik a családról, az örömökről, de a problémákról is. Mint minden hozzánk hasonló csoport, mi is szeretnénk a fiataloknak továbbadni őseink örökségét, ám az utánpótlás egyelőre távol marad. Persze nálunk az évtizedes barátságok különleges kapcsot jelentenek, a lelkük pedig a sok pozitív gondolattól valósággal megfiatalodik.

A Mamik összetartásának ékes bizonyítéka, hogy az országos Ki Mit Tud versenyeken mindig jól szerepelnek, 2016-ban és 2017-ben is arany minősítést szereztek. Vezetőjük, Mária szerint egyetlen férfi tagjuk, Bóka László harmonikás a kíséretet biztosítja számukra, azonban a kórusban nem hiányoznak a „papik”, hiszen több, mint két évtizede ők így alkotnak egységet.

– A 14 fős közösségünk állandóan fellépésekre készül, heti egyszer próbálunk – folytatta Mária. – Egész nyáron mentünk, októberben ugyanígy lesz, egyszóval pozitívan látjuk a jövőt, tele vagyunk energiával. Az egyik lány unokám azt mondta, én vagyok a példaképe, mert ilyen aktív szeretne lenni nyugdíjas korára.

A VOKE Mamik Hagyományőrző Asszonykórus Fotó: Szakony Attila

Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház igazgatója nagyon büszke az intézmény falai között működő kulturális csoportra, akikre az eltelt bő 13 év alatt mindig számíthatott. Ha kellett, gasztronómiai fesztiválon sütöttek és főztek, máskor pedig szép hangjukat eresztették ki.

– A magyar kultúra ápolása, megtartása és továbbvitele fontos a művelődési ház számára, ebben a Mamik komoly útmutatást adnak a jövő generációja számára – fogalmazott az igazgató asszony. – Az intézményünk jó hírneve mellett Nagykanizsáét is mindig messzire viszik. A népi hagyományok, a népművészet átörökítése addig biztosított lesz, amíg a művészeti nívódíjjal elismert csoport ilyen nagy lendülettel dolgozik. Az ő elismerésük megerősített bennünket is, hogy jó irányba haladunk, s minőségi kultúrát képviselnek a csoportjaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában