Magántáncosként folytatja karrierjét

2018.09.09. 17:00

A molnári Matola Dávid Rómeóként táncol a színpadon

A tehetséges magántáncos, Matola Dávid főszereplésével a Pécsi Balett szeptember 14-től a Pécsi Nemzeti Színházban mutatja be új, Rómeó és Júlia című kétrészes előadását.

Benedek Bálint

Matola Dávid (középen) A Makrancos hölgyben. Most a Rómeó és Júliára összpontosít Fotó: Pécsi Balett

Már korábban többször beszélgettünk a dél-zalai településről származó fiatal táncművésszel. A most 26 éves Dávidot a pécsi Nemzeti Színház közönsége állva tapsolta a Pécsi Balett 50 éves jubileumára elkészült A Jó és a Rossz kertjében című kortárs nagyszínpadi koreográfiában. Tehetségére viszonylag korán, az általános iskolában felfigyeltek a tanárai. A tornász évek után a modern táncban engedte szabadjára tudását. A porcikáiban érezte, hogy neki a tánc lesz az útja, ekkor egy nehéz felvételi procedúrát követően került a Pécsi Művészeti Gimnázium és SZKI tánctagozatára. Egészen pontosan a balett felé terelték, ennek is a modern, kortárs ágát érezte leginkább magáénak. Tanárai, így Uhrik Dóra balettművész, koreográfus, valamint Vincze Balázs, a Pécsi Balett társulat vezetője kemény gyakorlásokat ütemezett neki.

Matola Dávid (középen) A Makrancos hölgyben. Most a Rómeó és Júliára összpontosít Fotó: Pécsi Balett

– A mostani volt az első évad, amióta a Pécsi Balett különvált a színháztól – mesélte Dávid. – Sokat dolgoztunk, jártunk többek között Mexikóban, Izraelben és Horvátországban zártuk a nyarat. A külföldi közönség mindig élvezi a különféle stílusú előadásokat, nyitottak az újra, ami komoly lendületet adott számunkra. Sajnos közben megsérültem, kifordult a jobb bokám, bár akkor még nem éreztem. Estére viszont bedagadt, később ráállni sem bírtam. Kiderült: csúnyán kificamodott. Pedig ekkor már javában készültünk a Rómeó és Júliára. Fekvőgipszet kaptam, ám ennek ellenére a rendező, Vincze Balázs berendelt, hogy legalább nézzem a mozdulatokat, talán úgy is rögzül a koreográfia – szólt a részletekről.

A XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadásán az örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája, legnagyobb amplitúdói jelennek meg Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetében. A fellobbanó kamaszszerelem, mely katartikus véget ér, megszólít, tükröt tart és önértékelésre késztet. Mértékletességre és önfegyelemre, egymás elfogadására és a gyűlölet kioltására tanít. Az előadás a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának indokait keresi. Vajon valódi megbékélést hoz a két fiatal halála? Kibékíthető a kibékíthetetlen?

Matola Dávid elmondta: Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve kelti új életre William Shakespeare szerelmespárjának meséjét. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik majd.

A társulat alapfilozófiája, hogy a koreográfiák a nagy klasszikusok mellett főként kortárs zeneszerzők műveire készülnek. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét – klasszikus inspirációkra – Riederauer Richárd írta. Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a céljuk, hogy megérintsék a nézők szívét és elgondolkodtassanak.

– Rendkívül ismert darab, ezért koncentrálnunk kellett a karakterek pontos megformálására, sokat dolgoztunk – folytatta Dávid. – A gyakorlások meghozták az áttörést, a csapatban mindenki segítette a másikat. A Júliát megformáló kínai lány, Karin Iwata ügyes, remekül összecsiszolódtunk. Annyi kulisszatitkot előzetesen elárulhatok, hogy lesz a darabban egy trambulin, melynek használatával több jelenetet hatásosabbá lehet varázsolni. Időközben bemutattuk a Diamonds című darabot, ahol a Pécsi Balett Földi Béla és Leo Mujić egy-egy briliáns koreográfiáját nyújtotta át közönségének, melyek az alkotóerő és tánctechnikai tudás időtlen fenségét hirdetik. Rengeteg feladat vár még ránk, hiszen állandóan dolgozunk, bemutatjuk a Hófehérkét és a hét törpét. Utóbbi humorral átszőtt táncjáték, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt kitűnő kikapcsolódást jelent. A Carmen öt év után lekerül a repertoárról, ám a helyét a remélhetőleg nagy sikerrel debütáló Rómeó és Júlia veszi át majd – ismertette Matola Dávid.

A molnári fiatalember magántáncosként folytatja a pályafutását, ami a szakma csúcsa, s erre nagy megtiszteltetésként tekint. Alig várja az új kihívásokat, de legjobban a hamarosan műsorra kerülő bemutatót, a történet üzenete számára is rengeteg tanulságot mutatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában