Nagyot léptek előre

2018.06.13. 11:30

Díjakat adtak át a Griff Bábszínház évadzáró társulati ülésén

Több mint 5500 bérletes, 323 előadás, 38 ezer néző, 140 tájelőadás. A számok nyelvén így összegezhető a Griff Bábszínház most záruló évadja.

Magyar Hajnalka

Néhányan a társulatból. Az első sorban balról a harmadik a legtöbbet játszó B. Szolnok Ágnes, jobbján a kitüntetett Dala Józsefné Fotó: PU/Zalai Hírlap

A tegnapi évadzáró társulati ülésen a számok mögött meghúzódó munkáról is szólt Szűcs István direktor. Kiemelte, nagy terhelés nehezedett a bábszínészek vállára, az egy főre eső átlagos előadásszám 153 volt, nagyon kevés idő maradt a regenerálódásra. Nekik s a műszaknak is megköszönte a helytállást, amivel sikerre vitték ezt a változatos és innovatív évadot. A kemény munkát a szakma elismerése honorálta, egyre több fesztiválra kapnak meghívást, ahol díjakat is learatnak produkcióik.

Néhányan a társulatból. Az első sorban balról a harmadik a legtöbbet játszó B. Szolnok Ágnes, jobbján a kitüntetett Dala Józsefné Fotó: PU/Zalai Hírlap

Végigtekintve az előadásokon a Jancsi és Juliskából a szociális érzékenységet, a Pöttöm Pannából a líraiságot, A 3 emeletes mesekönyvből a modernséget, a Télen telelek című karácsonyi zenés kavalkádból a sokszínűséget, a Szemenszedett meséből az időszerű tartalmat, az Ide-oda című darabból pedig a kreatív összjátékot emelte ki.

Új babaszínházi produkciót is hozott az évad, a Pepita sikere remélhetőleg felnő a Pöttyhöz, amivel a legjobb babaszínházi előadásnak járó Üveghegy díjat nyerték el a rangos ASSITEJ színházi biennálén. Az Aprók Színháza sorozat sok elismerést hozott a társulatnak, Tajvanon szakmai konferenciát tarthattak a témáról.

Költségvetésük biztos lábakon áll, köszönhetően a bérletesek magas számából következő bevételnövekedésnek. Számos pluszkiadást azonban maguknak kellett kigazdálkodni, ezért az ország többi társulatával együtt tárgyalni szeretnének az új kormány kulturális vezetésével a vidéki bábszínházak finanszírozásáról. Égető szükségük volna egy új mikrobuszra, valamint saját próbateremre.

Az elismerések közül a legtöbbet játszó színésznek járó díjat idén is B. Szolnok Ágnes érdemelte ki (213 előadással), az év társulati tagja címet pedig Dala Józsefné vehette át.

Távozik a társulattól Kosznovszky Márton, Üveges Anita és Ritz Ármin, új tagként érkezik a kolozsvári egyetemen most diplomázó Duna Orsolya Réka. Az évadzárón részt vett Gecse Péter alpolgármester, aki megköszönte a társulat értékteremtő munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában