Hevesi Sándor

2018.05.08. 07:00

A néhai színidirektorra emlékeztek Nagykanizsán

A Hevesi Sándor Általános Iskola és a Kanizsai Kulturális Központ Hevesi intézményegysége kétnapos rendezvénnyel névadójának emléke előtt.

Szabó Zsófia

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Hevesi Sándor kanizsai származású rendező, író, színházigazgató, műfordító születésének 145. évfordulóját a hagyományokhoz híven idén is nagyszabású rendezvénnyel ünneplik meg.

A hétfőn kezdődött Hevesi Sándor Emléknapokon elsőként a Hevesi iskola diákjai elevenítették fel az intézmény névadójának életútját, dallal és prózával, Kissné Máté Éva és Dóróné Kónya Zsuzsanna pedagógusok vezetésével.

Ezt követően Karádi Ferenc alpolgármester szólt elismeréssel Hevesi Sándor munkásságáról.

Kiemelte: a kanizsaiaknak méltán van okuk büszkének lenni a város híres szülöttére.

– Életpályájában azonban mégis felcsillan egy furcsa kettősség – fogalmazott Karádi Ferenc. – A világ legnagyobb rendezői közé tartozhatott volna, ha nem Magyarországon születik. Másrészt, a világhírt szerzett alkotók közé is tartozik, aki beírta magát a színház nagykönyvébe.

Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Gondolatai ma is helytállóak: jó művészet csak nemzeti talajból sarjad – mondta az alpolgármester. Ahogy azt is: Hevesi Sándor a színház és a magyar kultúra elkötelezettje volt egész életében. Értékadó munkásságára pedig minden nemzedék példaként tekinthet.

Az alpolgármester beszéde után a rendezvény helyszínén, a HSMK-ban a Hevesis tanulók kézműves foglalkozásokon készített rajzaiból, gyöngyfiguráiból nyílt kiállítás, amit május 28-ig lehet megtekinteni. Ezt követően megkoszorúzták Hevesi fejszobrát az intézményben, majd, az ünnepség után, a Fő úti emléktáblán is elhelyezték az emlékezés virágait.

A rendezvény keretében tartották a vers-és prózaíró pályázat eredményhirdetését is. Vers kategóriában, a 7-8. osztályosok közt első lett Körmöcz Bence, prózában Kővári Júnó. Ugyanezen kategóriában a 3-4. évfolyamos korosztályban Smolcz Zsombor, az 5-6. osztályosoknál pedig Dervalics Dorottya győzött.

Kedden 14 órától színházi előadással folytatódik az emléknap. A Pál utcai fiúk darabot tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában