Hagyomány

2018.04.10. 13:02

Népdalkörök találkoztak Zalaszántón

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Zalaszántói Népdalos Találkozót, ahol nemcsak a magyarság kincseiből, egymás repertoárjából, kaptak ízelítőt a csoportok, hanem az ismertségek, barátságok is erősödtek.

Keszey Ágnes

A házigazda zalaszántói Pávakör, bal oldalon C. Tóth Zoltán

A magyar nép egyik nyelve a népdalkincsünk és a népzenénk – vallja C. Tóth Zoltán, a zalaszántói Pávakör vezetője, a Népdalos Találkozó ötletgazdája s szervezője. A három évvel ezelőtt, hagyományteremtő céllal életre hívott esemény egyik fő célja az, hogy ebből a gazdag örökségből minél többen minél többet ismerjenek meg.

A házigazda zalaszántói Pávakör, bal oldalon C. Tóth Zoltán

- Egy-egy találkozó alkalmával megismerjük egymás kincseit, tanulhatunk belőle és saját magunkat is fejleszthetjük – mondta el lapunknak C. Tóth Zoltán.

Így volt ez pénteken este is a Pethő-kúriában: sorra követték egymást a csoportok a színpadon és adták elő népdalcsokraikat. Különböző tájegységek dalai csendültek fel, jobbára a térséghez kötődőek, így a balatoni és a zalai tájegységre jellemzőeket adtak elő leginkább a fellépők.

Idén négy csoport: a Cserszegtomaji Tátika, a Diszeli Csobánc, a Rezi Őszirózsa Népdalkör és a házigazda Zalaszántói Pávakör vett részt az eseményen

–A találkozónak célja az is, hogy ezek a kis közösségek, akik fenntartják ezeket a régi hagyományokat, a népdalokat, megerősödjenek. Szeretnénk, ha lenne egy olyan alkalom, ahol egymásra tudnak találni és érzik azt, hogy nincsenek egyedül- emelte ki a kulturális program másik jelentős célját a szervező, aki azt is elmondta, hogy nagyon jó hangulatban telt az idei találkozó, s most már hagyományosan a jövő esztendőben is megrendezik újra. A tervek között az is szerepel, hogy a következő alkalomra majd más népdalköröket is meghívnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában