Otthonos körültekintés

2018.04.26. 12:00

A Pannon Tükör idei második számában tallóztunk

A regionális művészeti és kulturális folyóirat ez évi második lapszámát idehaza és Budapesten is bemutatták már a szerkesztők. Mi is belelapoztunk.

Arany Horváth Zsuzsa

A Pannon Tükör címlapján Pál Katja Fehér kocka piros falon című alkotása látható

A periodika nem egészen két éve vezette be új, az „egymondat” címet viselő rovatát, melynek keretében a magyar irodalmi, szellemi élet ismert képviselőit kérik arra, hogy szubjektív módon számoljanak be egy hónapon át mindarról, ami körülveszi és foglalkoztatja őket. Ezúttal Horkay-Höcher Ferenc esztéta, egyetemi tanár avat be tavaly decemberi mindennapjaiba, amely magánéleti szomorúságokkal volt terhes. A békéscsabai költő, szerkesztő Farkas-Wellmann Éva már januári napokat jegyez az „egymondatban”, aki ezekben a napokban új verseskötete megjelenésére várt. A líra rovatban találjuk Szabó T. Anna versfordítását, ennek révén olvashatjuk Byron Óda Napóleonhoz című költeményét: „A hiúságod végletes:/ harc harsogása hajt,/ földrengés-hangú győzelem/ új küzdelmekre hajt,/ kardod mindenkit földre ver,/ s jaj annak, aki szót emel:/ levered porba majd./”. Egressy Zoltán, Falcsik Mari, a szegedi újságíró, Gellérfi Bence, a miskolci Farkas Gábor és a zalai Juhász Róbert, valamint Riersch Zoltán is hozzájárult a lírai felhozatalhoz, utóbbi árnyékról, téli parkról gondolkodott efféle, átgondolandó képekben: „A háttérben egy fa fűzi a pirkadat/ tűfejébe szomorú, vízparti álmait...”

A Pannon Tükör címlapján Pál Katja Fehér kocka piros falon című alkotása látható
A hátsó borítón Horváth L. Adrián: Szédület című alkotása

Haklik Norbert regényrészletet küldött a Pannon Tükörnek, a szabadkai Sándor Zoltán pedig kriminovellát kínál az olvasónak.

A tudatos szerkesztést dicséri a szokatlan megoldás a drámarovatban. Sopsits Árpád ír ajánlót Vörös István Presszó-szonáta című drámájához, melynek esztergomi színreállításáról még ugyanabban a lapszámban szól Turbuly Lilla író, kritikus. (Szintén újítás: a lapszám külön drámamellékletében Szálinger Balázs bábszínházi előadásra szánt, A halhatatlanságra vágyó királyfi című műve olvasható.) Nagy Imre pécsi irodalomtörténész professzor jóvoltából pedig a magyar dráma negyven évét tekinthetjük át. A képzőművészet és a zene dr. Kostyál László és Tóth László egy-egy írása révén van jelen a lapszámban.

A kortárs irodalom háza táján csemegéző kitekintés a Pannon Tükör ismertségét szolgálja, így szűkebb pátriánk alkotói is rangos szerzői társbérletben tudhatják magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában