Interjú

2018.03.05. 14:00

Tóth Vera a megérzései szerint működik

Külső átalakulása szembetűnő. Varázslatos hangjával pedig nemcsak a közönséget, de Dés Lászlót is lenyűgözte Tóth Vera.

Benedek Bálint

Dés Lászlóval egy színpadon Tóth Vera. Az énekesnő élvezi a Nagy utazás turné minden pillanatát Fotó: Wessely György

A fiatal énekesnő a Kossuth-díjas zeneszerző vendégeként a nagykanizsai HSMK színpadán lépett fel. Bebizonyítva, hogy egykor a televíziós zenei tehetségkutató műsor igaz gyöngyszemet talált személyében. Tóth Vera ma már minden szempontból boldog.

- Abszolút jól érzem magam a bőrömben, sokkal jobban, mint 45 kilogramm súlyfelesleggel – mosolygott Vera. – Sokszor még mindig azt érzem, hogy nem elég. Nyüstölöm magam, talán úgy tíz kilót leadnék, akkor lesz az igazi. Persze már ezzel is elégedett lehetek, hiszen az alapvető emberi tulajdonságaimat kaptam vissza. Korábban nem tudtam mozogni, 30 évesen nehezemre esett minden. Életmentő volt, hogy lefogyhattam, jó döntést hoztam, amikor a gyomorszűkítő műtét mellett tettem le a voksom. A beavatkozás után a mértéktartásra kell figyelni. Szinte mindent ehetek, nem vonom meg magamtól a finom falatokat, inkább a „tenyérnyi” étkezésben hiszek. Vagyis többször eszem keveset, nálam ez tökéletesen bevált. Az emésztésemnek, az anyagcserémnek, egyszóval mindennek jót tesz, ha nem eszem tele magam.

Vera odafigyel az étkezésre és a mozgásra is

Tóth Vera hozzátette: a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek egy része abból adódhat, hogy a nagy adagok fogyasztása egyfajta stresszben tartja a szervezetet.

- Sokan egy intenzív, pörgős nap után hazaérnek a munkából, odaállnak a hűtőszekrény elé és addig esznek, míg bírják – folytatta. – A túlétkezéssel járó stressz eltűnt az életemből, a műtétnek köszönhetően ez nem is lehetséges. Persze bizonyos ételek esetében eléggé elgyengülök, de olyankor megálljt parancsolok. Ahhoz, hogy feszes maradjon a testem, sportolok. Gyakran alkalmazom a vibrációs tréninget, az otthoni súlyzós edzéseket, a színpadon igyekszem jó formában megjelenni.

Dés Lászlóval közösen turnézik

Fontos is a frissesség, hisz’ Dés László érdekes utazásra, talán a legnagyobbra hívta az énekesnőt.

Dés Lászlóval egy színpadon Tóth Vera. Az énekesnő élvezi a Nagy utazás turné minden pillanatát Fotó: Wessely György

- A Nagy utazás koncertturnén korunk élő legendájával, hatalmas szívű, nagy tudással rendelkező művészével lehetek egy színpadon – tette hozzá. – Dést ma a szakma nagy becsben tartja, s az emberek is szeretik. Ő soha nem fél az újtól, mindig nyitott a fiatalokra, a tehetségekre. Több olyan tapasztalt zenész van, aki valósággal lázad a fiatal generáció ellen. Velük ellentétben László alázatos és tisztelettudó ember, a koncertturné mozgatórúgója is a szeretet. Ha valamit elrontok, nem kiabál, sokkal inkább segít, nagyon szeretek vele dolgozni. Közben rengeteget beszélgetünk, ezek a diskurzusok előrelendítik a koncertet is. Szerencsére az egész társasággal kivételesen jó a kapcsolat, és az ugyancsak örömmel tölt el, hogy a zenei élet krémje, a legmagasabban kvalifikált muzsikusok játszanak a zenekarban.

S hogy miként került kapcsolatba a projekttel?

- A Random Trip a főváros zenei improvizációs koncertsorozata, amit Delov Jávor dobos alapított – mesélte Vera. – Itt nincsenek műfaji határok, keveredik benne a jazz, a soul, a freestyle, valamint a zenészek, énekesek s lemezlovasok is csatlakoznak ehhez az örömzenéléshez. Mindig új dalok születnek, új hangok bukkannak fel. Lászlóval egyszer egy ilyen alkalommal „melegedtünk össze” zeneileg. Majd egy fesztiválon az édes Fábián Julival, Tátrai Tiborral, Zentai Márkkal ismét énekeltünk, aztán felhívott, hogy milyen jó lenne együttműködni egy turnén.

Tóth Vera hozzátette: nem gondolkozott sokat, ugyanis kifejezetten közel áll hozzá az a fajta színházi világ, amit Dés László képvisel.

- Szeretem a balladákat, a mély, erős töltetű szövegeket, amik elgondolkoztatnak – fűzte tovább. – Például a Botladozva című dalt Udvaros Dorottya énekelte egykor. Egy kultikus mű, ma is mindenki ismeri, s harminc évvel később előadni fantasztikus élmény. Ahogy a Nagy utazás is olyan legendás szám, amit megtiszteltetés énekelni. Szeretem azokat a dalszövegeket, melyeknek van üzenete, néhány Bereményi-írásnak komoly tartalma van. Óriási kihívás volt megtanulni, átélni és átérezni minden egyes gondolatot. Bevallom, kezdetben használtam a szövegeket, hiszen ezekben nem lehet hibázni.

Közben az énekesnő a saját karrierjét is egyengeti.

- Van egy triónk, amelyben a beatbox, a zongora valamint az ének keveredik, járjuk az országot, s különféle rendezvényeken lépünk fel

- így Tóth Vera. – Gyakran találkozom olyanokkal, akik pusztán egy közös kép miatt jönnek el a koncertjeimre. Viszont egyre gyakrabban kíváncsiak arra, hogy mit énekelek. A Budapest Jazz Orchestra zenekarral az ünnepi koncertünkből készül a DVD, s ehhez a beharangozó videó is hamarosan felkerül az internetre. Az mára mindenki számára világossá vált, hogy nem vagyok „poparc”, persze rengeteg jó dal készült, de az én világom inkább az 1970-es években lenne. A mostani kétakkordos számokkal nem tudok mit kezdeni. Egyáltalán nem az a célom, hogy országosan ismert legyek. Inkább a saját megérzéseim szerint működöm, s ebből általában az első az igazi, nem erőltetek túl semmit.

TÓTH VERA

Tóth Vera 1985. március 3-án született Tapolcán. Már egészen kis korától énekel. Szülővárosában rendszeresen fellépett. A 2003-2004-es televíziós zenei tehetségkutató műsor, a Megasztár győzteseként vált ismertté. 2004-ben az év hangjának választották, egy évvel később miniszteri elismerő oklevelet kapott. A műsor óta Budapesten él, 4 önálló nagylemeze jelent meg. Három évvel fiatalabb testvére, Tóth Gabi is népszerű énekesnő.


Rejtett tehetségek – Jegyzet

A zenei tehetségkutatók minden országban népszerűek. Valószínűleg az emberek azért szeretik ezeket annyira, mert olyanokat láthatnak a képernyőn, akik egyébként teljesen átlagosak. Elképzelhető, hogy pár napja az utcán, a boltban találkoztunk velük. A következő pillanatban pedig már ott állnak a színpadon és kieresztik a hangjukat. Ilyen volt például a skót Susan Boyle, aki közel tíz évvel ezelőtt egy brit tehetségkutató műsorban indult el a világhírnév felé. A kissé slampos, egyedül élő egykori szociális munkás a verseny első fordulójában a Nyomorultak I Dreamed a Dream című dalát adta elő, lenyűgözve ezzel a zsűrit, s persze a közönséget. Egy szempillantás alatt valósággá vált az álom: bárkiből, akár egy kisemberből is lehet világsztár. Persze azért nem árt, ha az a valaki jó hangi adottságokkal rendelkezik. Külsőleg viszont mindegy, hogy néz ki: a stílustanácsadók azonnal átszabják a megjelenését.

A szerző Fotó: Szakony

Az újságíró-iskolát Veszprémben végeztem, s jól emlékszem Tóth Verára, a buszról. Egy évvel az őt felfedező tehetségkutató előtt a tapolcai lány gyakran utazott a megyeszékhelyre – az énektanárhoz gyakorolni. A helyiek ekkor gyakran összesúgtak mögötte, hiszen ismerték a városi fellépésekről, ahol kiereszthette a hangját. A sokszor tömött, heringjáratnak csúfolt autóbuszon neki is végig kellett állnia az egyórás utat. Ő is csak egy volt a sok közül, ahogy én is. Ugyan mindkettőnknek más küldetése volt az életben, ám egyvalamiben hasonlítottunk: az álmainkat követtük, ha kellett, harcoltunk érte. Most pedig újra találkoztunk. A Zalai Hírlap újságírójaként faggathattam, hozzá hasonlóan elértem a céljaimat. Vera kivételesen sikeres karriert futott be, ezrek szerették meg a dalait. Közben pedig ugyanolyan szerény, mint az a lány a buszról...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában