Hagyományőrzés

2018.02.06. 12:00

Régi időkről meséltek Zalaszombatfán

Hetés hagyományairól, régi táncmulatságokról, bálokról, lakodalmakról és táncokról meséltek az idősek nemrég egy program keretében.

Korosa Titanilla

Balról Szabó Zoltán polgármester, mellette Furján Gergő

Fotó: Korosa Titanilla

Nem véletlenül jött létre  a találkozó, melyen a régi időket elevenítették fel a helyi idősek és fiatalabbak közösen, hiszen egy a határmenti térséget érintő gyűjtőmunka keretében mindezek lejegyzését végzik.

–  A Miniszterelnökség által támogatott Petőfi-program keretében Lendva központtal végzek közösségépítő munkát és tanítok néptáncot több muravidéki településen gyerekeknek, valamint gyűjtöm a helyi hagyományokat – avatott be munkájába Böröndi Róbert, aki a Petőfi-program ösztöndíjasaként végzi a fenti tevékenységeket.

– A gyűjtést 10 éve  a Muravidék Néptáncegyüttes oktatói kezdték el a határmenti szlovén településeken, mert a Lendva vidéken a népi táncokat addig nem jegyezték le. Ezt a gyűjtést folytatjuk most és terjesztettük ki a hetési tájegység magyar településeire is, így kerültünk Zalaszombatfára, hiszen jócskán vannak még mit feltérképezni  az utókornak arról, hogy milyen mulatságokat tartottak, milyen táncokat jártak és milyen szokásokat őriznek.

Balról Szabó Zoltán polgármester, mellette Furján Gergő

Több muravidéki településen jártunk már, mindenhol kerültek elő  olyan emlékek táncokról, zenéről, lakodalmakról, melyeket érdemes feljegyezni, igaz csak az 1950-es évekből, de így is  egyre átfogóbb képet kapunk a Muravidékről.

A meghirdetett találkozóra Zalaszombatfára bár csak kevesen érkeztek meg a négy hetési magyar településről, de a helyi a Furján Gergő bácsi jópár emléket felelevenített fiatal korának mulatságaiból és szokásaiból, amiket  a jelenlévők saját emlékeikkel kiegészítettek, majd Gergő bácsi táncolt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában