SÉTA

2018.02.21. 12:00

Mindig változó helyzetben – Interjú Szemes Péterrel

Örömünkre szolgál, hogy a középiskolás tollforgatóknak szóló SÉTA-programunk a tavaszi és az őszi szezon közt sem pihen. Az alábbi írás a magyar kultúra napja iskolai rendezvénye kapcsán készült.

Tompos Dávid

Az ifjú riporter (jobbról) és beszélgetőtársa az interjú közben

A magyar kultúra napja alkalmából a Mindszenty-gimnáziumba több művész, irodalmi személyiség érkezett, köztük Bence Lajos költő-újságíró, Szemes Péter esztéta, Németh János keramikusművész.

Én Szemes Péterrel beszélgethettem.

- Milyen gondolatok fogalmazódnak meg Önben a magyar kultúráról?

- Az irodalmároknak a költészet napja, valamint a magyar kultúra napja a két meghatározó ünnep, mert egy-egy műalkotáshoz tartozik, aminek szakrális súlya van. A Himnusz az egyetemes magyarság nemzeti imája. Kölcsey Ferenc kiváló irodalomkritikus is volt. Berzsenyiről, Csokonairól írt kritikát, de színházkritikát is jegyez. A kultúra helyzete mindig változó, függ a közélet mozgásától, a támogatottság mértékétől és a művészek előtt álló lehetőségektől.

Az ifjú riporter (jobbról) és beszélgetőtársa az interjú közben

- Milyen a regionális irodalom, beleértve Zala megyét és a Dunántúlt?

- Az irodalom olyan, mint egy folyó. Vannak szélesebb és szűkebb szakaszai, és ha esőzés van, megárad. A zalai irodalom komoly hagyományokkal rendelkezik. Zrínyi Miklós a 17. század közepén európai rangú életművet hozott létre Zala és Somogy vármegye főispánjaként. A Festetics-féle Helikon ünnepekre a Dunántúl jelentős íróit hívták meg. Kiváló alkotók kapcsolódnak Zala megyéhez. Batsányi János, a sümegi születésű Kisfaludy Sándor. 1955-ben jelent meg az első Zala megyei irodalmi antológia, amely magán viseli az irányzatosságot, pártosságot. 1979-ben jelent meg a második, melyben már szerepeltek muravidéki, Vas megyei szerzők.

- Jelenleg mik a kedvenc témái a magyar irodalomban?

- A Nemzeti Kulturális Alaptól kaptam támogatást, egy Utassy-könyv megírására. Most éppen ezen dolgozom. Erős nemzeti karakterű költészet az övé. Kedvencem a muravidéki magyar irodalom. Bence Lajosról két éve könyvet írtunk néhány barátommal. Sok folyóiratnak írok kritikát, főként a nemzeti irodalomhoz kapcsolódóan.

Tompos Dávid (10.b)

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában