Szlovéniai magyar irodalmár

2018.01.12. 13:00

Több mint 50 pályamű készült Szúnyogh Sándor emlékére Lendván

Húsz esztendeje hunyt el Szúnyogh Sándor.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ötvennél is több dolgozat érkezett az idei Szúnyogh Sándor Irodalmi Pályázatra. Az ünnepélyes eredményhirdetést és díjkiosztót csütörtök este tartották a határon túli város zsinagógájában.

A muravidéki magyar közösség az 1998. január 9-én bekövetkezett halála óta minden évben megemlékezik a költő-író és irodalomszervező Szúnyogh Sándorról, a szlovéniai magyar irodalmárok első generációja, a Tavaszvárás nemzedék tagjáról. Szúnyogh tevékenysége nem merült ki az alkotómunkában, mellette sokat dolgozott azért is, hogy az anyaországban, illetve a Kárpát-medence más határon túli, magyarlakta területein is elismerjék a muravidéki szerzőket.

Fotós: Gyuricza Ferenc

Többek közt így méltatták ismerői, tisztelői, egykori pályatársai és barátai a húsz éve, viszonylag fiatalon, 55 évesen elhunyt költőt. Munkásságára nem csak szavakkal emlékeztek, hiszen a Szúnyogh Sándor emléknaphoz egy ifjúsági irodalmi pályázat is kapcsolódik. Muravidéki magyar diákok minden évben meghatározott témában – általában az identitással vagy az életkoruk nagy kérdéseivel összhangban – fejthetik ki a gondolataikat.

Az idei felhívásra 34 általános, továbbá 18 középiskolás tanuló nyújtotta be pályaművét, melyeket pedagógusok és irodalmárok közösen véleményeztek. A díjkiosztó ünnepségen dr. Bence Lajos irodalomtörténész értékelte a beérkezett pályaműveket.

A Szúnyogh Sándor-díjat a lendvai kétnyelvű középiskola diákja, Végi Noémi nyerte el. Az egyes korosztályok legjobbjai: Nagy Lizett Emma (6. évfolyam, Lendva), Bogdán Lara (7. évf., Göntérháza), Göncz Tamara (8. évf., Lendva), Herman Nika (9. évf., Lendva), Toplak Anna (középiskola I.) és Horvát Lara (középiskola II.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában