Olvasmány gyerekeknek

2018.01.03. 15:09

Ismét egy mesekönyv, mely szórakoztatva tanít és nevel

Folytatódnak Lórika, a kis aranyos arcú, Szumba szigetéről származó kakadu kalandjai – ezúttal Magyarországon.

Horváth-Balogh Attila

A könyv címlapja Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az első kötet tavaly jelent meg, abban köthettek barátságot a kisebb és nagyobb olvasók Lórikával és gazdájával, Petivel. Az alaptörténet szerint dr. Szentkirályi György orvos Indonéziában dolgozik, s ott vásárolja meg fiának, Petinek azt a kakadut, amit történetesen Lórikának hívnak és ért az emberek nyelvén. Mi több, beszéli is azt. Ez után izgalmas és tanulságos kalandokat él át a madár és ifjú gazdija, melyek természetesen, az újabb kötetben folytatódnak. Ám már idehaza, ugyanis a családfőt Magyarországra szólította a kötelesség, s követte családja is, mely időközben Peti kishúgával bővült. Bár még kicsike, azért fontos szerep jut neki a történetfüzérben, hiszen jelentős részben általa ébred rá Peti arra, hogy sok fontos dolog van az életben, de a családi köteléknél nincs fontosabb. Ez Lórika és Peti újabb életfejezetének legfontosabb mondanivalója, de a könyv írója, a budapesti Drajkó-Sárosi Kinga a szereplőkön és a történéseken keresztül jó pedagógushoz méltón (lévén ez eredeti végzettsége) sok minden másra is tanítja és neveli a még olvasó gyerekeket. Például arra, hogy az erdő nem szemétdomb, nem szemeteljük tele és nem hangoskodunk, miközben benne járunk. Hőseink kalandjaik során eltakarítják a rengetegből mások szemetét, bajba jutott állatokon segítenek, járnak a Hortobágyi Madárkórházban, ahol bepillantást nyernek (s rajtuk keresztül mi is) az ott folyó munkába. Mindezt a szerző és férje, Drajkó Tibor illusztrálta tetszetős, szinte fotó minőségű grafikákkal.

A könyv címlapja Fotó: Szakony Attila

Drajkó-Sárosi Kinga meseregényét érdemes forgatni, mert olyan értékeket mutat fel, amilyenekkel sajnos, egyre kevésbé találkozhatunk a könyvek hasábjain. A való világban pedig főleg ritkaságszámba mennek az olyan jellemvonások, mint például az önzetlenség. De amíg ilyen könyvek jelennek meg, talán mégis van remény...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában