DJ

2018.01.16. 09:00

Hangulatok befolyásolják zenéit

A tavalyi megjelenéseim alapján megkeresett egy technokiadó, hogy szívesen jelentetne meg a zenéimből egy bakelitalbumot. Ennek tudnék örülni, ha 2018-ban megvalósulna.

Gyuricza Ferenc

Tommy Young

A fiatal zalai underground lemezlovas, Tommy Young, vagyis Szalai Tamás beszélt minderről lapunknak, amikor idei terveiről faggattuk. A DJ hozzátette: ezzel óriásit tudna előrelépni.

Tommy Young azon lemezlovasok sorába tartozik, akik nemcsak a populáris vagy az underground világhoz tartozó elektronikus zenei előadóktól forgatnak dalokat, hanem saját szerzeményekkel is jelentkeznek.

- Valamikor 1999-2000 környékén talált rám az elektronikus zene – kezdi történetét. – Korábban én is rockzenét hallgattam, s volt is némi fogalmam arról, hogy miként születnek azok a dalok, s hogyan adják elő őket a koncerteken. Az elektronikus zene azonban teljesen más volt, el sem tudtam képzelni, hogyan lehet ilyen hangzást előállítani. Annyira érdekelt, hogy az interneten kezdtem utána kutatni, s ennek során egyre inkább tágult a látóköröm. Arra pedig, hogy a DJ-pulthoz is odaálljak, egy ismerősöm révén 2007-ben nyílt először lehetőségem.

Tommy azt mondja, innentől már egyenes út vezetett a saját zenékhez. Eleinte a house és az elektrohouse, tehát a populáris elektronikus zenék érdekelték, de hamar rátalált az underground világára, onnan pedig már nem volt megállás. Úgy fogalmaz: a stílusok nem érdeklik, szerinte jó és rossz zene van, de az adott hangulat is befolyásolja, hogy éppen mi születik tőle.

Tommy Young

- Számítógéppel dolgozom, ezzel próbálom orvosolni azt a problémát, hogy semmilyen hangszeren nem játszom. Az elektronikus zenében ez nem is követelmény – árulja el önmagáról, majd azt is hozzáteszi, a midi-billentyűkön azért elég jól elboldogul.

Amikor azt kérdezzük tőle, hogy milyen a tipikus Tommy Young-féle zene, annyit válaszol: van egy íve, s leginkább a hangulatokra hat, az ember lelkét érinti meg.

- Gyakran játszom klubokban, s próbálom becsempészni a saját dalaimat is a prog-ramba – folytatja. – Többször fordult már elő, hogy amikor jöttem ki a pultból, odaléptek hozzám a teljesen idegen emberek, hogy megöleljenek, lepacsizzanak velem, de ilyenkor azt is el szokták mondani, hogy eddig nem ismerték, de nagyon tetszettek nekik a zenéim.

Tommy kérdésünkre azt is hozzáteszi, Zalában nem igazán van tere az underground elektronikus zenéknek, bár a zalaegerszegi Mimosa Lounge részéről kapott ígéretet arra, hogy hamarosan bemutatkozhat ott. Így egyelőre leginkább egyetemisták által látogatott pécsi és kaposvári klubokba, kávézókba jár zenélni, de hívták Dombóvárra, illetve Szombathelyre is, utóbbi helyen február 3-án lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában