Tambura

2017.10.10. 10:00

Már tíz év óta penget a Stobos Tamburazenekar

Fennállásának 10. évfordulója alkalmából nagy sikerű koncertet adott szombat este a Medgyaszay Házban a Stobos Tamburazenekar.

Horváth-Balogh Attila

A Stobos Tamburazenekar tagjai a Medgyaszay Házban ünnepelték az elmúlt 10 évet Fotó: Gergely Szilárd

Mint azt a zenekar vezetője, Havasi Ákos a koncertet megelőző beszélgetésünk során elmondta: a csapatot annak idején a Mura menti horvát tradíciók őrzésének és továbbadásának szándéka hívta életre. Akkoriban többen (emlékei szerint nyolcan) voltak a zenekar tagjai, napjainkra hatan maradtak afféle „kemény magként”: Horváth Bálint, Havasi Ádám, Lukács Norbert, Hegedűs Erik, Vargovics Máté és természetesen, ő maga.

A Stobos Tamburazenekar tagjai a Medgyaszay Házban ünnepelték az elmúlt 10 évet Fotó: Gergely Szilárd

– Ez úgy néz ki, egyelőre a végleges létszám – tette hozzá Havasi Ákos. – A stílusunk? Az egy kicsit más, mint a környék többi tamburazenekaráé, úgy fogalmaznám meg, hogy egyfajta színpadias koncertanyagunk van. Ez sokféle nép muzsikájából áll össze, de természetesen, a legfontosabbak számunkra a gyökereink.

Havasi Ákos kérdésünkre jelezte: úgy véli, a horvát ajkú fiatalok körében népszerű a muzsikájuk, illetve általában a tambura, mint hangszer, amit az is jelez, hogy nemrég indíthattak egy utánpótláscsoportot.

A másfél órás koncerten kéttucatnyi zeneszámot adtak elő, melyekkel a zenekar eddigi élettörténetének szakaszait idézték fel. Persze, a repertoárjuk ennél sokkal nagyobb, aminek legizgalmasabb darabjait majd szeretnék lemezen is bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában