Zene

2017.10.20. 12:30

Magyar költők műveit zenésíti meg a Zabszalma

Csináljunk völgyből hegyeket, vízből fellegeket, jégből tűzszekeret, ... csináljunk szóból egyszerű dalt! E sorok Nagy Bandó András gyermekeknek íródott verseskötetéből származnak; és lőn, a zalaegerszegi Zabszalma zenekar már csinált dalt a szóból...

Arany Gábor

Zabszalma

E sorok Nagy Bandó András gyermekeknek íródott verseskötetéből származnak; és lőn, a zalaegerszegi Zabszalma zenekar már csinált dalt a szóból...

A gyermekek szórakoztatására 2007-ben alakult együttes nemrég nagyobb átalakuláson ment keresztül, és már az év végi ünnepekre, az adventre készülnek, ahogy erről vezetőjük, az együttes gitárosa és vezetője, Nyakas Péter beszámolt. A Zabszalma fennállása óta két lemezt is készített magyar szerzők verseinek megzenésítéséből.

Az Égvilággá dalolom című albumban a felvidéki Simkó Tibor sorai kaptak hangszeres kíséretet, a Kalandáriumban pedig Kovács András Ferenc erdélyi költő művei váltak dalokká. Itt azonban nem álltak meg, a Vackarádió és Kalamajkafalva, illetve és a Felsőfokú Manóképző című rádióműsorok révén jól ismert, gyerekkörben különösen kedvelt szerző, a Lendvajakabfán élő Gaál Zsuzsa verseit zenésítette meg Nyakas Péter, aki már baráti kapcsolatot ápol az írónővel. Képzavarral élve, továbbrakják a zabszalmakazalt, legújabb szerzőjük Nagy Bandó András, akinek gyermekversei kaptak zenei alapokat Nyakas Pétertől.

Zabszalma

Az új versekhez új hangszerelés is társult, ami magával hozta idén tavasszal az együttes átalakulását is: Lehőcz Zsuzsa, a Griff Bábszínház vendégművésze énekel, Krisztánovics Vera fuvolán, Nagy Zoltán szaxofonon, Spilák Lili basszusgitáron játszik, a dobok és az ütőhangszerek Radics Igor reszortja.

A Zabszalma járja az országot, főleg a Dunától innen hívják őket, és készülnek az év végi zalaegerszegi fellépésükre is.

- Az adventre már az új dalokkal is közönség elé lépünk, a régieket pedig meg kell tanulniuk az új tagoknak, ezenkívül megváltozott a megszokott hangszerelésünk is a szaxofon és a dobfelszerelés belépésével. A gyerekdalok hangulatától pedig kicsit a világzene felé tolódtunk el – magyarázta, és ha valaki maga akarná a műfajukat meghatározni, annak két dalt ajánlhatunk; a YouTube-on is elérhető Országjáró és a Sivatag hangzása érezhetően távolodik a gyermekvilágtól.

Ami egyébként a stílust illeti, Zabszalmáék eddig is kényeztették a hallgatóságot, érdekes hangszereléssel, változatos stílusokkal, nép- és világzene, latin és keleti, balkáni és blues, reggae és jazz, no meg a játékos szövegek kevercséből állnak össze a dalaik. Ezért koncertjeiken az eredeti célközönség, a gyermekek mellett a szülők is megtalálhatják a kedvükre való dallamokat – talán most lehetünk fültanúi a családi zene műfaj létrejöttének?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában