Művészet

2017.10.29. 15:00

Azt mondják róla, lelke van a szobrainak

Nagy Ödön rendkívül sokoldalú képzőművész volt, akit az itt hagyott alkotásai mellett szoros baráti kapcsolatok is fűztek Zala megyéhez. 1990 óta nem volt olyan esztendő, hogy ne adott volna valamit ennek a térségnek. Úgy szerette megyénket, mint a saját szülőföldjét.

Gyuricza Ferenc

Horváth Ottó zalabaksai polgármester a helyi templom szobrainál. Innen indult a kapcsolat

Horváth Ottó zalabaksai polgármester emlékezett ily’ módon a nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt csíkszeredai szobrász-üvegtervező-keramikusról. Nagy Ödönt valóban számos alkotása köti Zalához, elsősorban szobrai, de festményei, grafikái, textilképei is emlékeztetnek rá.

Nagy Ödön (1957–2017)

- A véletlennek, vagy talán inkább az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy annak idején Nagy Ödönnel, valamint két szintén erdélyi alkotótársával, Koszti István Miklóssal és Ercsei Ferenccel találkoztam – idézte fel Horváth Ottó. – A község templomának építése kapcsán megállapodtunk egy Budapesten elő szobrászművésszel, hogy 350 ezer forintént elkészíti a keresztre feszített Krisztus szobrát, amit az oltárra szántunk. El is indult egy teherautó egy hatalmas, háromágú platánfával a főváros felé, ám alig tett meg néhány kilométert, amikor lerobbant a jármű. Éppen azon gondolkodtunk, hogy lehetne a nyers-anyagot a szobrászhoz eljuttatni, amikor teljesen váratlanul megjelent a faluban a népművelő Kovács László, a társaságában három fiatal-emberrel. Mint kiderült, erdélyi képzőművész-tanárok voltak, akik azért jöttek, mert valahonnan tudomást szereztek a templom építéséről, s felajánlották a segítségüket. Tízezer forinttal kértek többet, mint a budapesti szobrász, s ezért az összegért Krisztus alakján túl még hat további nagyméretű szobrot, valamint a stáció képeit is kifaragták.

Horváth Ottó zalabaksai polgármester a helyi templom szobrainál. Innen indult a kapcsolat

Horváth Ottó úgy fogalmaz: ezt a kezdeti munkakapcsolatot hamar nagyon szoros baráti viszony váltotta fel. A három képzőművész ettől fogva rendszeresen visszajárt Zalába, hiszen számos településről kaptak megrendelést elsősorban köztéri, fából faragott szobrokra, de egyéb munkákra is. Emellett szintén nekik, valamint Borosán Gyulának, az egykori Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ akkori igazgatójának volt köszönhető a mai napig is folyamatosan működő zalai művésztelepek létrejötte. Nagy Ödönék révén ugyanis híd képződött Zala megye és az erdélyi képzőművész társadalom között.

A csesztregi szabadidőközpont turulkapujának központi alakja

- Nagy Ödön és Koszti István Miklós szívesen dolgoztak együtt, így több közös alkotásuk is van – tette hozzá a polgármester. – Ők készítették többek között a kálócfai millenniumi park szobrait, a csesztregi szabadidőközpont turulkapuját, Hévízre az egregyi templom szárnyas angyal stációját, a kerkabarabási Szent István-, a zalatárnoki Holdleány-szobrot, de dolgoztak Pórszombaton, Rédicsen, Gutorföldén, Gellénházán, Alsópáhokon, Murakeresztúron is. Sokrétű munkájukat már 1995-ben kulturális nívódíjjal ismerte el a Varga László vezette megyei önkormányzat.

Nagy Ödön alkotói munkássága elismeréseként felkérést kapott továbbá arra is, hogy a csíkszeredai Makovecz-templom Korpuszát készítse el, de az épületet díszítő, rézből készült angyalszobrok szintén az ő munkái. Nagy Ödön készítette a szólád-nezdei szkíta golgota szobrait is, ez utóbbiakat a zalabaksai származású Soós László felkérése alapján. A két legutolsó munkája, egy népi-paraszti kultúrának emléket állító fémszobra, illetve Diána istennő fából kifaragott alakja azonban gazdátlan maradt, jelenleg Zalabaksán várják, hogy hol lehetne felállítani őket.

- Ödönt rendkívül képzett, sokoldalú művésznek ismertem meg – jelentette ki Horváth Ottó. – Képalkotásban és a figurális műveit tekintve is maradandót alkotott: a szobrainak lelke van. Emellett mérhetetlenül szerény ember is volt, aki a barátságot mindennél többre értékelte.

Nagy Ödön halálhíre a zalai ismerőseit is lesújtotta, már a nyár folyamán megrendeztek egy kisebb kiállítást az emlékére. Ennek a kezdeményezője szintén Horváth Ottó volt.

A kálócfai millenniumi parkban található Szent István-szobor

- A sors megadta számomra azt a lehetőséget, hogy a halála napján még beszélhettem vele – tette hozzá. – Egy erdélyi kirándulásra készültünk, s az útitársak közül többen is jelezték, hogy szívesen vásárolnának képeket tőle. Június 12-én, délelőtt 11 órakor hívtam fel emiatt. Nagyon örült, még azt is mondta, hogy szívesen eljön velünk akár Gyimesbe is, hogy bemutassa a csodálatos erdélyi tájat azoknak, akik még nem jártak arrafelé. Fél egykor aztán jött a hír, hogy hirtelen rosszul lett az utcán, és szívinfarktusban meghalt.

Nagy Ödönnek volt családja, de elvált, a volt feleségével megromlott a viszonya. Emiatt Horváth Ottó azt mondja, az erdélyi magyar művésztársadalommal összefogva, zalai barátai szeretnének számára halála első évfordulóján méltó síremléket állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában