Emlékezés

2017.09.13. 06:30

A zalaegerszegi városi delegáció lerótta tiszteletét a tudósok sírjánál

Hagyománnyá vált, hogy Zalaegerszeg város vezetése, a kulturális élet szereplői évente megemlékeznek az elhunyt zalai tudósokról, méghozzá nyughelyükön, a fővárosi Farkasréti temetőben.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Pais Dezső nyelvész sírja a Farkasréti temetőben

A tiszteletadó alkalomra Keresztury Dezső (1904-1996) író, költő, irodalomtörténész műfordító akadémikus születésnapján, szeptember 6-án kerül sor. Ilyenkor a zalaiak megkoszorúzzák a polihisztor nyughelyét, egyúttal a temető tudósparcellájában szomszédságot ápoló Pais Dezső (1886-1973) akadémikus nyelvész sírját is felkeresik. (Ők ketten a korkülönbség ellenére szoros barátságban voltak, az idős nyelvész vasárnaponként a Keresztury-házaspárnál vacsorázott.) A parcella rendbehozatalát a zalaegerszegi önkormányzat is támogatta anyagiakkal.

Ebben az esztendőben a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Keresztury Emlékbizottság és a Keresztury Alapítvány tisztségviselői (dr. Gyimesi Endre volt országgyűlési képviselő és polgármester, az emlékbizottság elnöke, Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója, Sebestyénné Horváth Margit igazgatóhelyettes, Szemes Béla emlékbizottsági titkár, Tóth Judit, az alapítvány képviselője) vitték el a tisztelet és emlékezet virágait.

Dr. Gyimesi Endre, özvegy Keresztury Dezsőné, Szemes Béla az akadémikus nyughelyénél szeptember 6-án

A Farkasréti temetőben, ahol jelen volt Keresztury Dezső özvegye, Mara asszony is, Németh János, a nemzet művésze, Kossuth-díjas keramikus, mint gyerekkori jóbarát emlékezett Keresztury Dezsőre, majd Pais Dezső sírján is elhelyezték a szülőváros koszorúit.

Dr. Pais Dezső nyelvész sírja a Farkasréti temetőben

A delegáció ezután felkereste Keresztury Dezső Semmelweis utcai lakását, ahol szintén megkoszorúzták az V. kerületi utcában álló épületen, a szülőhely által nyújtott támogatás révén elhelyezett emléktáblát, majd megtekintették a lakásban őrzött relikviákat, a Zalából származó tudós hagyatékának itteni részét. A tisztelgőkhöz csatlakozott Király László Erkel-díjas zeneszerző, aki szintén rendelkezik zalai kötődésekkel. (A zeneművész feleségének, Agg Zsókának köszönhetjük a fotófelvételeket, a látogatásról Kiss Gábor tájékoztatta lapunkat.) Ismeretes, a Keresztury-életmű tárgyi emlékeinek jó része Zalaegerszegen található a jánkahegyi volt családi házban, ennek a gondozását a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vállalta magára. Előzetes bejelentés után tekinthető meg a hagyaték, amelyet a már nyugállományban lévő Nyakasné Turi Klára könyvtáros rendezett és készített elő a nyilvánosság számára.

Emléktábla az V. kerületi Semmelweis utcai házon

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában