Tánccsoport

2017.09.14. 07:00

A Surdi Gyöngyszemek tánccsoportja hét éve a település egyik éke

SURD A közösségi összefogás ékes példájaként hét éve alakult meg a Surdi Gyöngyszemek tánccsoport. A vegyes korosztályú hölgyekből álló csapat előtt nincs lehetetlen, szinte minden táncstílusban feltalálják magukat.

Benedek Bálint

A Surdi Gyöngyszemek. Balról: Horváth Jánosné, Kanász Ferencné, Zsoldos-Bíró Veronika, Csire Gáborné, Horváth Nelli, Vass Istvánné, Filák Imréné, Reizner Lászlóné, Gerencsérné Mozsolics Tímea és Radánovics Józsefné Fotó: Csire Gáborné

Egy ökumenikus szeretetvendégségben eltöltött alkalomból merített erőt még 2010 tavaszán a nyugdíjas pedagógus, Csire Gáborné, amikor a településen élő családtagjaival, barátaival és ismerőseivel egyetértésben megalapította a csapatot. A szervezés eléggé könnyen ment, hiszen a hivatása okán mindenkit ismert. Hamar összeállt a csoport, amely nagymamák, anyukák és unokák együttesét alkotta 16 fővel. Az alapító unokája például kisiskolásként kezdte, ma középiskolásként „beugróként” segít, ha szükség van rá.

– A közösségünk addig marad életben, amíg van, aki a tapasztalatát, ötletét átadja és van, aki azt elfogadja – fogalmazott Csire Gáborné. – Az évek során igazi közösséggé kovácsolódtunk. Kezdetekben saját magunk szórakoztatására, és a helyi kulturális rendezvényeken táncoltunk. Aztán kinőttük a falu határait, s a szomszédos települések kulturális seregszemléi mellett más rendezvényeken is szerepeltünk.

A Surdi Gyöngyszemek. Balról: Horváth Jánosné, Kanász Ferencné, Zsoldos-Bíró Veronika, Csire Gáborné, Horváth Nelli, Vass Istvánné, Filák Imréné, Reizner Lászlóné, Gerencsérné Mozsolics Tímea és Radánovics Józsefné Fotó: Csire Gáborné

Összetartozásukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a helyi művelődési ház felújítása idején sem adták fel álmaikat, fellépésekre vezetőjük lakásán készültek fel.

– A repertoárunkban más népek táncai szerepelnek – folytatta a vezető. – Eljártunk már matróztáncot, sramlit, bajor táncokat, magyar és lengyel polkát, görög szirtakit. A gyönyörű ruhánk elkészítése Kovácsné Zakócs Erzsébet keze munkáját dicséri. Legutóbbi fellépésünk alkalmával Lendván a Szüreti Folklórfesztiválon cigánytáncot mutattunk be. Leírhatatlan szeretet vett körül bennünket, s a következő alkalomra is meghívást kaptunk. A csapatunk szerencsés, ugyanis az önkormányzat mellett helyi vállalkozók és egész Surd támogatását élvezzük. Örömmel tölt el, ha adhatunk valami pluszt a településünknek. A közösségünk nemcsak a táncban teljesedik ki, hanem az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára is felhívjuk a figyelmet.

A társaság tagjai jóban, rosszban együtt vannak. Ezt bizonyítja, hogy Surd közösségi életében is tevékeny szerepet vállalnak. Kanász János polgármester támogatásával a község központjában tavaly Betlehem épült, mely minden ünnepi időszakban megújul.

Jelenleg a szeptember 23-án (szombat) 15 órakor az IKSZT-ben megtartandó szüreti felvonulásra készülnek, ahol a csoport tagjai is szerepelnek, és szokásukhoz hűen igyekeznek jó hangulatot teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában