Festészet

2017.09.09. 08:00

(Ál)arc mögött: Ludvig Dániel képei gondolkodásra késztetnek

Arcuk nincs, mégis azonnal felismerhetők. Ludvig Dániel új portréi tükröt mutathatnak a világnak.

Benedek Bálint

Fotó: Gergely Szilárd

A Kisrécse-Kendlimajor művésztelep kiállítótermének néhány újszerű portréja megállítja s minden bizonnyal gondolkodásra készteti a látogatót. Az angol uralkodót, az amerikai, valamint az orosz elnököt ábrázoló festmények, bár különbözőek, egy valamiben hasonlítanak: a világ vezetőinek nincs tekintete.

Ludvig Dániel a német kancellár újszerű portréján dolgozik a Kendlimajorban

Felvetődik a kérdés, miért ők a kiválasztottak?

- Semmi tudatosság nem volt benne, a jellegzetes hajkoronával rendelkező Donald Trump készült el elsőként - mesélte az alkotó, Ludvig Dániel. - Őt követte II. Erzsébet, majd Putyin, s már a festővásznon készül Angela Merkel német kancellár karaktere. Az az elv, hogy a mai világ meghatározó embereit fessem le hasonló stílusban. Ebben a körben megjelenhet a diktátor Kim Dzsong Un vagy éppen a Facebook-alapító Mark Zuckerberg is. Nagyon sokat dolgoztam Trump hajszerkezetével, napokig tartott minden hajtincset tökéletesíteni, mert igyekeztem azt a legkifejezőbbé tenni, de sokat gondolkoztam arcberendezkedésének kidolgozásán is. Hasonlóan nagy munka vár a német kancellár esetében.

A művész a nyár végén új irányvonalú képet készített, úgy érezte, hogy aranyfüstlemezekkel újszerű porték hozhatók létre, melyek megmozgathatják az emberek fantáziáját.

- A speciális technikám lényege a homokmassza alap, amire aranyfüstlemezek kerülnek, melyek különféle színezetet adnak a képeknek, egyfajta antik hatást kölcsönözve a műnek.

Ludvig Dániel hozzátette: a hatalom egyik fontos szimbóluma az arany, ami finoman köszön vissza, nem direktben és tudatosan jön elő, de egyfajta misztikusságot ad a portréknak. Állítása szerint a festményekkel nem szeretett volna közfelháborodást kelteni, pusztán azt szerette volna megmutatni mindenkinek, hogy a világ vezetői milyenek lehetnek. Leszögezte: magyar politikusokat és hazai hírességeket nem fest, kizárólag a nemzetközi színtérről szemezget.

- Az ekkora hatalommal rendelkező embereknek millió arcuk van, de soha nem mutatják az őszinte, igazi arcukat, mert ezt nem engedhetik meg maguknak - tette hozzá. - Itt is, ahogy az életben, egyfajta maszk mögé bújnak, szerepet játszanak, mely nyomot hagy rajtuk, s talán kicsit bennünk is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában