Házasság, költségek

2018.12.10. 07:00

Új rendeletet hoztak Kanizsán a házasságkötésekkel kapcsolatban

Az önkormányzat a legutóbbi közgyűlésen új rendeletet alkotott a házasságkötés és az élettársi kapcsolat létesítésének szabályairól, illetve a szertartás költségeiről.

Pásztor András

Fotó: Pixabay

A kanizsai önkormányzat eddig egy kereskedelmi kft.-t bízott meg az alapszolgáltatások és a szertartásokkal kapcsolatos egyéb teendők ellátásával, ám a szerződés az év végén lejár, hosszabbítani pedig nem kíván a város vezetése. Ezért nemrég új rendeletet alkotott a közgyűlés, melynek lényege, hogy a házasulandó párok közvetlenül az önkormányzatnak fizetik meg a többletszolgáltatások díját. Az új rendelet – ami 2019. január elsejétől lép életbe – különbséget tesz a hivatali munkaidőben és azon kívül kötött ceremóniák költségei tekintetében, illetve ha valaki a házasságkötő terem helyett külső helyszínt jelöl meg, azért is külön kell fizetni.

Kizárólag akkor költségmentes a házasságkötési ceremónia, ha az hivatali munkaidőben és a házasságkötő teremben történik, illetőleg ha a virágot, a gyertyát és a köszöntőitalt is a házasulandók hozzák. Ha az utóbbi szolgáltatásokat az önkormányzat biztosítja, a rózsák darabjáért 1000 forintot, a 3 darab gyertyáért 3000 forintot, a kilenc pohár pezsgőért 2000 forintot kell fizetni. Hivatali időn kívül az anyakönyvvezetői közreműködés díját 25 ezer forintban állapították meg, ám ha a ceremónia külső helyszínen történik, akkor ez a díj 30 ezer forint lesz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában