Restauráció

2017.11.25. 09:00

Megszépülhetett a Kórházkápolna bámulatos ablaka

A Kórházkápolna újabb ólomüveg ablakát restaurálták, a Palka József által 1931-ben készített, most felújított ablakot pénteken mutatták be.

Horváth-Balogh Attila

Az üvegképet Szabó Ádám plébános áldotta meg, a kép jobb szélén az adományozó, Schmidt Istvánné látható Fotó: Gergely Szilárd

A Kórházkápolna festett ólomüveg ablakai a Keresztény Jótékony Nőegylet, az irgalmas nővérek és a kanizsai hívek, családok adományaiból készültek. Az utókorra csak három maradt meg belőlük viszonylagos épségben, melyek éveken át porosan hevertek a kápolna sekrestyéjében. A Szent Erzsébetet, illetve Szent Lujzát ábrázoló üvegablakok felújítására már korábban sor került, s azokat a Thúry György Múzeum Fő úti épületében helyezték el.

Most, harmadikként megszépült az „IHS” és az „Istenem mindenem”-felirattal díszített, Anhoffer Gyula számvevő emlékére, a család kérésére készíttetett üvegablak is. A hagyományt követve, a munkálatokat az önkormányzat és a Kanizsai Múzeumért Alapítvány mellett egy magánszemély, a kiskanizsai Schmidt Istvánné is jelentős részben finanszírozta.

Az üvegképet Szabó Ádám plébános áldotta meg, a kép jobb szélén az adományozó, Schmidt Istvánné látható Fotó: Gergely Szilárd

A Szendrői Éva által restaurált üvegablak az előző kettőhöz hasonlóan szintén a múzeumba került. A tegnapi ünnepélyes átadáson dr. Polay József, a Kanizsai Múzeumért Alapítvány elnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és Dénes Sándor polgármester mondott beszédet, majd emléklappal mondtak köszönetet az adományozónak. A megújult ólomüveg ablakot Szabó Ádám plébános áldta meg, s részt vett az eseményen Szűcs Imre, a kápolnai szolgálatot ellátó Jézus Szíve Plébánia plébánosa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában