Felújítás

2017.12.14. 18:29

Jövő héten lebontják az állványt a Zónáról

Jól halad az egykori Zóna étterem felújítása. A kivitelezők terve szerint még karácsony előtt lebontják az épületről a külső takarókat és az állványzatot.

Hajdú Péter

Takács Tibor és Pintér József az ablaktokok belső elemeit állítja össze Fotó: Pezzetta Umberto

Így az ünnepekre külső megjelenésében – mivel védett épületről van szó – a régivel teljesen azonos, mégis megújult homlokzati arculatát mutatja majd a városközpontnak ez a szép régi épülete. Ez az információ azon a csütörtöki bejáráson hangzott el, amelynek során dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szemlélte meg a munkákat. Belülről még természetesen folytatódik a felújítás.

– A kormányhivatal idén július 5-én a munkaterület kivitelezőnek történő átadásával kezdte meg a Zóna-épület felújítását. A város előzetesen döntött az épület tulajdonjogáról, átadta azt ingyenesen az államnak. Állami tulajdonú épület felújításának tudtunk nekiállni, így volt lehetőség arra, hogy a kormányhivatal forrást szerezzen a felújításra – mondta a kormánymegbízott.

Takács Tibor és Pintér József az ablaktokok belső elemeit állítja össze Fotó: Pezzetta Umberto

Ez azért fontos, mert a városnak egy emblematikus épületéről van szó, amely hosszú évek óta az enyészetnek volt kitéve. Funkciót találtunk a további működtetésére, hivatali helyiség lesz. Itt fogjuk elhelyezni az agrártámogatásokért felelős főosztályt. Arra is sikerült forrást szerezni, hogy újabb kormányablakot nyissunk az épület földszintjén, így Zalaegerszegen már két helyszínen fogadhatjuk kulturált körülmények között az állampolgárokat – mondta a helyszínen tartott sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa.

Elhangzott, az épület várhatóan jövő tavasszal készül el. A felújításra a kormány döntése értelmében több mint 307 millió 681 ezer forint áll rendelkezésre, többségében hazai forrásból, egy kisebb része uniós támogatásból.

Vigh László az épület történetéről szólt. 1890-ben építtette egy magánszemély.

– Volt benne kávéház, cukrászda, táncoktatás is folyt a falai között, illetve színielőadásokat tartottak. Több tulajdonosa volt, a 20. század második felében az önkormányzathoz került. Étterem, borozó működött végül a földszintjén – közölte a képviselő.

A felújítás, mint elhangzott, 46 százalékos készültségű. Mivel az épület a Zala árterében van, meg kellett erősíteni a szigetelését és a tönkrement tartószerkezeteket. Most már majdnem teljesen befejeződött a homlokzat külső rendbetétele, festése. Kicserélték a nyílászárókat, megerősítették a födémet. Az épületben lift lesz, annak megfelelően alakították a belső szerkezetét. Az emeleti rész nagy belmagassága miatt ott egy plusz szintet is létrehoztak. Annak érdekében, hogy megtarthassák az épület eredeti külsejét, a falakat belülről hőszigetelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában