Verseny volt, és szórakozás

2018.08.21. 11:30

Ilyen a „parasztkondi” – Megtartották a tizenkettedik reszneki parasztolimpiát

Parasztkondi mutatta meg, hogy ki a legény a gáton, az italboltban pedig ezúttal nem fröccsöt mértek, hanem óriási csúzli segítségével kellett a polcon álló szódásüvegeket eltalálni. Reszneken vasárnap parasztolimpiát tartottak.

Gyuricza Ferenc

A Győri Kex csapatából Vas Laura (balról) és Tanai Patrícia vízhordás közben Fotó: a szerző

A feladatok a paraszti életmódhoz kötődtek, s annak eszközeit és szerszámait, vagy a gazdálkodók által megtermelt javakat használták a játékosok.

– Az olimpia sikere annak is köszönhető, hogy rengeteg ember dolgozik a megvalósulása érdekében – mondta az egyik szervező, Csiszárné Fliszár Eszter, aki a feladatok felelőse volt. – Minden évben igyekszünk frissíteni a feladatsort, próbálunk újdonságokat kitalálni. Most egy olyan új játék került be a programba, ami a kényérsütéshez kapcsolódott, s olyan feladat is volt, amit Reszneken először vetettünk be, de Őriszentpéteren már szerepelt korábban.

A Győri Kex csapatából Vas Laura (balról) és Tanai Patrícia vízhordás közben Fotó: a szerző

A resznekiek ugyanis nemcsak saját településükön rendeznek parasztolimpiát, hanem az ország más pontjain is – erről már Kercsmár István polgármester beszélt a játékok megnyitóján. Vigh László országgyűlési képviselő pedig a sport fontosságát hangsúlyozta, ami lehet versenysport, de olyan játékos formában is megvalósulhat, mint ebben a zalai községben.

A XII. Parasztolimpiára 12 csapat nevezett, zömében olyanok, amelyek évek óta visszatérnek. Az egyetemistákból álló Győri Kex tagjaival a helyi Kancsal Zoltán kedveltette meg a játékokat.

A 6 éves Oláh Csanád édesanyja segítségével jutott át a fűrészbakon

– Ez az ötödik alkalom, hogy részt veszünk a parasztolimpián – válaszolta kérdésünkre. – Az első éven még nehéz volt összeszedni a csapatot, de olyan jól érezte magát mindenki, hogy később ilyen gondjaink már nem voltak. Idén két csapatot is ki tudtunk állítani.

Vas Laura másodszor, a celldömölki Tanai Patrícia először vesz részt a játékokon.

– Nagyszülői ágon én is falusi vagyok, vérbeli paraszt­lány, így a feladatok egy része nem okozott gondot – mondta Patrícia. – A vízhordás igával azonban igen kemény volt, nagyon fárasztó, és arra is oda kellett figyelni, hogy az igástárssal összehangolt legyen a mozgásunk, hogy a víz se lötyögjön ki a vödörből.

Patrícia hozzátette: nagyon élvezte a játékokat, így jövőre is jön, akár hívják, akár nem. A Stadiont Bagladnak fantázianevű csapat tagjai is visszajárnak, az idei már a negyedik versenyük volt.

– Vannak csapatok, amelyek tagjai nyerni szeretnének, ami nagyon jó, hiszen ettől lesz igazi küzdelem a parasztolimpia – mondta Major Krisztina. – Mi szórakozni jöttünk, így amelyik feladat alkalmas rá, ott hagyjuk, hogy a gyerekek játszanak. Amire felnőnek, olyan rutinjuk lesz, hogy biztosan ők nyernek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában