Helyi értékek

2017.10.19. 13:00

A helyi értéktárról folytattak eszmecserét Szentgyörgyvölgyön

A települési értéktárról szóló tereferéhez kemencés lángost kínáltak tegnap az őrségi községben. A helyi értékek hete keretében megvalósuló program délután három órakor kezdődött.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A települési értéktárról folytatott beszélgetést a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, Klujber Krisztina vezette, aki lapunknak elmondta: több helyszínen tartanak ezekben a napokban hasonló rendezvényeket.

Ezek célja, hogy a helyi lakossággal megismertessék a már kialakított helyi értéktárakat, s azok célját, vagy ahol még nincs, ott a létrehozás lehetőségeiről, s az eddigi eredményekről szóljanak.

- Szentgyörgyvölgyön is a kialakítás folyamata zajlik, az értéktár helye már megvan, és szépen gyűlnek bele az anyagok – tette hozzá. – Fotók, tárgyak, iratok és dokumentumok, még hangfelvételek is. Ezt a munkát csak a helyi lakossággal közösen lehet elvégezni, ezért különösen fontosak az olyan beszélgetések, mint amilyen a mai.

Közben elkészült a lángos, a többfunkciós szolgáltató központ udvarán két éve megépített kemencében több tepsivel sütöttek, gondolva a betérő vendégekre. A kemencés lángos ugyan nem kifejezetten helyi sajátosság, de ezen a vidéken is jól ismerik.

Fotós: Gyuricza Ferenc

- Amíg a kenyeret otthon, a háznál sütötték ki az asszonyok, addig volt igazán nagy keletje a kemencés lángosnak – mondta Szépné Cseke Lengyel Mária. – A kenyérsütésből visszamaradt tésztát használták hozzá, amit a későbbiekben már egy kevés krumplival is kiegészítettek. Ma már ennek megfelelően készítjük a lángost, amit ezen a vidéken langallinak is nevezünk. Kell hozzá kenyérliszt, élesztő, egy kevés krumpli, és persze némi cukor és só.

A tésztát gyúrhatjuk akár kerek kis cipóformákra vagy lapos, kör alakra, de elhelyezhetjük tepsiben is. A sütés előtt fokhagymával és tejföllel kenjük be a felületét, de ízlés szerint akár a kisült tésztára is tehetünk még tejfölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában